Російський суд змінив тюремний строк Балуху: покарання пом’якшили на один місяць

Автори:
Анастасія Котова, Олена Мельник
Дата:

В анексованому Криму російський Верховний суд змінив вирок українському політвʼязню Володимиру Балуху з 5 років позбавлення волі на 4 роки 11 місяців ув’язнення. Суддя пом’якшив покарання активісту на один місяць після розгляду його апеляції.

Про це в Facebook повідомила журналістка Вікторія Івлєва із зали засідання.

«Ура, товариші, місяць відвойований у найбільш справедливому суді», — зазначила вона.

Апеляцію Балуха суд розглядав без нього. Під час засідання громадський захисник Павло Кущ (архієпископ Климент) просив суд скасувати вирок. Але суддя заявив, що вина Балуха цілком підтверджена та апеляційна скарга не підлягає задоволенню.

У чому звинувачують Балуха

Володимир Балух — мешканець Сімферополя, український політвʼязень. У 2014 році він публічно відмовився від громадянства Росії та регулярно вивішував прапор України на фасаді свого будинку. З 2015 року в його оселі неодноразово здійснювали обшуки, під час одного з них працівники ФСБ нібито знайшли бойові патрони.

У грудні 2016 року Балуха затримали. Російський суд визнав його винним у зберіганні боєприпасів. Українця засудили до трьох з половиною років позбавлення волі в колонії-поселенні та штрафу на 10 тис. рублів (близько 4 тис. грн).

Другу справу проти Володимира Балуха порушили після заяви начальника ізолятора в селищі Роздольне Валерія Ткаченка. Він стверджував, що Балух побив його. При цьому сам активіст і його захист заявляють, що це працівник ізолятора напав на нього.

За сукупністю двох термінів 5 липня 2018 року російський суд призначив українцю пʼять років колонії загального режиму та штраф на 10 тис. рублів (близько 4 тис. грн). Балух з вироком не погодився й подав апеляцію.

Володимир Балух продовжує голодування, яке він оголосив 19 березня 2018 року на знак протесту проти переслідування. 14 вересня заступник глави Меджлісу кримськотатарського народу Ахтем Чийгоз заявив, що Балуха побили представники СІЗО Сімферополя. Після цього його стан погіршився, він скаржився на біль у серці, який доводить його до блювоти та біль у районі нирок і печінки. Через кілька днів Балух попросив привести нотаріуса й написав заповіт.