BBC: Скрипаль зустрічався з працівниками СБУ. Нові подробиці з книги про розвідника

Автор:
Степан Смишляєв
Дата:
BBC: Скрипаль зустрічався з працівниками СБУ. Нові подробиці з книги про розвідника

TASS \ TASS via Getty Images

ВВС опублікувала витяги з книги свого журналіста Марка Урбана «Документи Скрипаля» (The Skripal Files). В них ідеться про контакти екс-співробітника ГРУ Сергія Скрипаля з представниками СБУ, ціну секретів і життя в Солсбері.

Про зустрічі з представниками СБУ

Сам Скрипаль ніколи не згадував про спілкування з СБУ. Але за даними Урбана, колишній полковник ГРУ все ж зустрічався з українськими контррозвідниками. Журналіст вважає, що Скрипаль міг консультувати СБУ про можливі дії російського ГРУ на сході України.

Про ціну секретів

Скрипаль продавав секрети спецслужб по $3 тис. за порцію матеріалів. За інформацією Урбана, такі угоди він укладав 15 або 16 разів. Разом з бонусами загальний гонорар Скрипаля за роки співпраці повинен був скласти приблизно $70—90 тис.

Про те, як «Новачок» потрапив до західних країн

Наприкінці 1990-х німецьким спецслужбам вдалося вивезти з Росії людину, повʼязану з розробкою хімічної зброї. Цей чоловік забрав із собою зразок синтезованої речовини класу «Новачок». До того моменту в західних країнах тільки чули про існування нового класу отрут, проте не стикалися з її зразками.

Німеччина поділилася «Новачком» зі своїми партнерами: Швецією, США, Великобританією, Нідерландами і Францією. Так речовина потрапила в англійську лабораторію Портон-Даун поруч із Солсбері. Саме тому тамтешні фахівці змогли порівняно швидко визначити, що отруїти Скрипаля намагалися саме «Новачком».

Про життя Скрипаля в Солсбері

Скрипаль не переховувався і «жив досить безтурботно» — його адресу можна було побачити, наприклад, у списках виборців Солсбері. Проте коли після отруєння працівники лікарні вбили його прізвище в зведену базу даних, щоб встановити особу, вони побачили навпроти імені Скрипаля позначку для поліції «не зупиняти». Фахівці зазначають, що цей «прапорець» використовують у базі даних британської поліції дуже рідко. Поруч з прізвищем Скрипаля також був зазначений спеціальний телефонний номер для звʼязку.

Проте в Солсбері він нудьгував. Вдома у Скрипаля були коробки з пазлами, крім них він любив збирати моделі кораблів. Він швидко зійшовся з сусідами та багато спілкувався з людьми з групи підтримки колишніх агентів спецслужб. Також читав лекції майбутнім розвідникам, розповідав їм про те, як влаштовано ГРУ.

Про життя Скрипалів після отруєння

Британські друзі сімʼї Скрипалів вперше відвідували їх ще навесні — коли Сергій і Юлія перебували в лікарні після отруєння «Новачком». А після виписки Скрипали отримали доступ до електронної пошти, соціальних мереж і телефонів. Вони активно контактують із зовнішнім світом та вже кілька разів зустрічали гостей. З журналістами спілкуватися відмовляються. Також Сергій боїться дзвонити матері, оскільки побоюється, що розмову запишуть і використають у політичних цілях.

У фрагментах книги Урбана, які потрапили в ЗМІ раніше, вказано, що Скрипаль після отруєння спочатку відмовлявся вірити в причетність до цього Росії і передавав секрети в Іспанію через дружину.

Скрипалів отруїли в березні. Також наприкінці червня у місті Еймсбері, поруч із Солсбері, двох людей знайшли в тяжкому стані. Спочатку причиною назвали отруєння наркотиками, але пізніше в Лондоні заявили, що вони підпали під дію тієї ж речовини, що і Скрипалі.