Глава РПЦ Кирило написав листа Грузинській церкві щодо української автокефалії. Хоче скликати загальноправославне обговорення

Автор:
Олена Мельник
Дата:
Глава РПЦ Кирило написав листа Грузинській церкві щодо української автокефалії. Хоче скликати загальноправославне обговорення

glavcom.ua

Глава Російської православної церкви (РПЦ) Кирило написав листа патріарху Грузії, в якому запропонував обговорити надання автокефалії Україні на загальноправославному рівні. Про це повідомляє Інтерфакс.

Як сказав журналістам секретар патріарха Грузії протоієрей Михайло Ботковелі, католикос-патріарх Ілля Другий отримав документ і обговорить його з архієреями.

Відзначається, що в листі звучить пропозиція, щоб питання було розглянуте на зборах православних церков. Секретар припустив, що на цьому зібранні Константинопольському патріархату доведеться розʼяснити свою позицію щодо України.

«Звичайно, буде вивчення цього питання і буде висловлено думку виходячи з норм церковного права про те, наскільки правильною є позиція Константинопольського патріархату або Української церкви», — сказав отець Михайло.

Наприкінці минулого тижня патріархія Грузії заявляла, що утримається від коментарів щодо автокефалії до офіційної остаточної позиції Вселенського патріархату і Російської церкви.

РИА Новости повідомили, що аналогічні листи глава РПЦ відправив предстоятелів усіх помісних православних церков.

«У листах викладена позиція Російської православної церкви щодо питання української автокефалії і про можливі негативні наслідки дій Константинопольського патріархату для єдності вселенського православʼя», — заявив заступник голови відділу зовнішніх церковних звʼязків Московського патріархату Микола Балашов.

31 серпня патріарх Константинопольський Варфоломій на зустрічі в Стамбулі повідомив предстоятелю Російської православної церкви патріарху Кирилу, що збирається надати Українській православній церкві автокефалію.

7 вересня Константинопольський патріархат призначив своїми екзархами в Києві архієпископа Даниїла Памфілійського зі США та єпископа Іларіона Едмонтонського з Канади. Це було зроблено в межах підготовки до надання автокефалії Українській православній церкві.

Після того РПЦ вирішила розірвати офіційні відносини з КПЦ, а також припинити участь у структурах під його головуванням.

Найближче засідання Синоду Константинопольського паріархату очікують 9—11 жовтня. Вселенський патріарх Варфоломій назвав правом і обовʼязком Константинопольського патріархату надати автокефалію Українській православній церкві.