Велика Британія звинуватила ГРУ в кібератаках по всьому світу. Від них постраждали Україна і навіть Росія

Автор:
Олег Панфілович
Дата:

Влада Великої Британії звинуватила Головне розвідувальне управління Генштабу ЗС РФ у «безглуздих» кібератаках по всьому світу, в тому числі — в самій Росії, повідомляється в заяві Національного центру кібербезпеки Великої Британії.

Центр назвав ці атаки «невибірковими» і зазначив, що нападам піддавалися спортивні організації (Всесвітнє антидопінгове агентство), транспортна інфраструктура в Україні, а також державні органи і бізнес в інших країнах.

Міністр закордонних справ Джеремі Хант підкреслив, що ці атаки «не загрожували національній безпеці, а впливали на здатність людей у всьому світі жити повсякденним життям». «Вони навіть готові завдати шкоди російським компаніям і громадянам Росії. Така модель поведінки демонструє бажання діяти незалежно від міжнародного права або встановлених норм і робити це з почуттям безкарності і без наслідків», — заявив міністр.

Центр встановив звʼязок ГРУ з такими хакерськими групами, як Fancy Bear, Sofacy, Pawnstorm, Sednit, CyberCaliphate, Cyber Berkut, Voodoo Bear, BlackEnergy Actors, Tsar Team та ін. Говорячи про конкретні атаках, фахівці повідомили, що в жовтні 2017 року росіяни запустили вірус BadRabbit, який вражав компʼютери і шифрував жорсткі диски в них. Це викликало зрив обʼєктів інфраструктури, у тому числі київського метрополітену, одеського аеропорту, Центрального банку Росії та двох російських ЗМІ.

Другий гучний випадок, який Центр повʼязує з ГРУ, стався в серпні 2017 року. Тоді в інтернеті опублікували конфіденційні медичні файли, які стосувалися кількох відомих спортсменів. ВАДА заявила, що ці дані хакери отримали при зламі серверів організації.

Нещодавно компанія-розробник антивірусів ESET зафіксувала кібератаку з використанням нового вірусу, який неможливо видалити з компʼютера навіть при форматуванні жорсткого диска. Вважається, що його розробила команда з Росії.