В Україні змінили правила отримання ID-картки замість старого паспорта

Автор:
Олена Мельник
Дата:
В Україні змінили правила отримання ID-картки замість старого паспорта

Кабінет міністрів дозволив українцям за бажанням обмінювати старі паспорти у вигляді книжечки на нові ID-картки будь-коли. Зробити це зможе кожен охочий з 1 листопада 2018 року.

Про це повідомляє Державна міграційна служба на своєму сайті.

Нові правила не вимагають від українців обов’язково замінювати документ. Тому всі раніше видані паспорти будуть чинними до завершення строку їхньої дії.

Перший паспорт громадянина України видається безкоштовно. Проте за заміну чи відновлення документа необхідно сплатити адміністративний збір — 279 грн.

ID-картки запровадили в країні в січні 2016 року. До цього часу нові паспорти видають лише в разі обміну паспорта — замість втраченого або викраденого. Також ID-картки отримували діти, яким виповнилось 14 років.

До слова, у рейтингу Global Passport Power Rank 2018 український паспорт посів 25 місце за спектром можливостей, які він надає своєму власнику. Власник документа може відвідувати без віз 90 країн світу. Ще в 41 країні українці можуть отримувати візи після прибуття.

Перше місце в цьогорічному рейтингу зайняв паспорт Сингапуру. Його власники можуть подорожувати без віз до 127 країн, і лише в 32 мусять оформлювати візу. Російська Федерація посіла 37 місце з можливістю подорожувати до 117 країн без віз, у 38 отримувати візу після прибуття, а для відвідин 81 країни оформлювати візи.