Сенат США визнав Голодомор 1932—1933 років геноцидом українського народу

Автор:
Степан Смишляєв
Дата:
Сенат США визнав Голодомор 1932—1933 років геноцидом українського народу

ЦДКФФА України імені Гордія Пшеничного / Wikimedia

Сенат США вперше в історії визнав Голодомор 1932—1933 років геноцидом українського народу. Двопартійну резолюцію Сенат ухвалив одностайно, повідомило у Facebook посольство України в США.

В цій резолюції Сенат визнав висновки Урядової комісії США щодо Голоду в Україні (від 22 квітня 1988 року) про те, що «Сталін та його оточення вчинили у 1932—1933 рр. геноцид проти українців». Резолюція засуджує систематичні порушення радянським урядом прав українців, зокрема права на самовизначення та свободу слова.

Сенат висловив співчуття жертвам Голодомору, тим, хто його пережив, а також їхнім родинам. Він закликав розповсюджувати інформацію про те, що ця трагедія була створена штучно. Проект подібної резолюції також затверджений Комітетом із закордонних справ Палати представників Конгресу США та наразі очікує розгляду під час пленарного засідання.

Посольство подякувало співавторам резолюції — співголовам Сенатського українського кокусу, сенаторам Роберту Портману та Річарду Дурбіну, а також загалом Сенату за це рішення.

Окрім США, Голодомор визнали геноцидом 15 країн світу: Австралія, Ватикан, Грузія, Еквадор, Естонія, Канада, Колумбія, Латвія, Литва, Мексика, Парагвай, Перу, Польща, Португалія, Угорщина. Ще вісім країн засудили Голодомор як акт винищення людства та вшанували памʼять його жертв: Андорра, Аргентина, Бразилія, Іспанія, Італія, Словаччина, Чехія, Чилі.