Адвокати нардепа Розенблата просять генпрокурора закрити «бурштинову справу». Аргументів — два

Автор:
Оксана Коваленко
Дата:

Адвокати депутата Верховної Ради Борислава Розенблата просять закрити кримінальне провадження проти нього в «бурштиновій справі». Про це theБабель повідомили адвокати Олексій Шевчук і Денис Пономаренко. Вони направили схожі за змістом клопотання генеральному прокурору Юрію Луценку та директору НАБУ Артему Ситнику.

Мотивація адвокатів

Вона складається з двох частин:

— Збіг термін. «Строки досудового розслідування у цій справі спливли 2 жовтня 2018 року, а оскільки до цього часу прокурори не передали справу до суду, за КПК вона має бути закрита», — сказав Шевчук. Пономаренко уточнив, що «пропуск процесуальних строків виключає те, що справу можуть направити до суду. Розслідування можна тільки припинити».

— Захисники посилаються на засекречене рішення Окружного адмінсуду Києва від 20 вересня 2018 року. Суд визнав незаконними дії детективів НАБУ наприкінці листопада 2016 року, а саме: «операції з контрольованого вчинення корупційного діяння», «негласне виявлення та фіксація слідів тяжкого та особливо тяжкого злочину». Простіше кажучи — те, що робили детективи НАБУ під час переговорів та передачі частини хабара за те, що Розенблат просуватиме «бурштинові» закони.

Національне антикорупційне бюро не погодилось із рішенням суду та вважає, що він не має права оцінювати докази. У НАБУ також заявляли, що оскаржать це рішення. На це вони мають час до 30 жовтня 2018 року — доти, доки рішення суду набуде чинності. У НАБУ також вважають, що рішення Окружного адмінсуду не є обов’язковим для суду, який буде вирішувати питання про допустимість доказів у порядку кримінального судочинства.

Що це за справа?

Так звана «бурштинова справа» — кримінальна справа, у межах якої нардепів Розенблата та Полякова звинуватили в тому, що вони за хабарі лобіювали зміни до законодавства щодо видобутку бурштину. Сума хабарів, отриманих у вказаній справі, перевищила 300 тисяч гривень.

Щоб зібрати докази проти нардепів, НАБУ здійснило спецоперацію, під час якої проводило прихований запис і відеозйомку переговорів нардепів і їх помічників з агентом «Катериною».

За коментарем theБабель звернувся до НАБУ та САП, його обіцяли надати, але до кінця дня видання коментар так і не отримало. Увечері в САП сказали, що відповідь нададуть у пʼятницю, 5 жовтня.