Нобелівську премію миру отримали Деніс Муквеге та Надя Мурад за боротьбу з сексуальним насильством

Автор:
Олена Мельник
Дата:

Лауреатами Нобелівської премії миру стали гінеколог з Конго Денис Муквеге і іракська правозахисниця Надя Мурад.

Про це повідомляє Нобелівський комітет на сторінці у Тwitter.

Їх відзначили за «зусилля, спрямовані на припинення використання сексуального насильства як зброї війни та збройного конфлікту».

Вручення нагороди відбудеться у столиці Норвегії Осло 10 грудня — в роковини смерті шведського хіміка Альфреда Нобеля (1833—1896).

Премію вручають щороку людині або організації, яка зробила все можливе для досягнення миру в усьому світі. У 2018-му на нагороду висунули 331 претендента: 216 осіб та 115 організацій.

Минулого року лауреатом Нобелівської премії миру стала Міжнародна кампанія за ліквідацію ядерної зброї (ICAN).

Раніше американський журнал Time склав список фаворитів на отримання Нобелівської премії миру цього року. У топ-3 претендентів увійшли лідер Північної Кореї Кім Чен Ин, глава Південної Кореї Мун Чже та президент США Дональд Трамп.

Нобелівський тиждень розпочався 1 жовтня, вже оголосили лауреатів в різних галузях. Премію з медицини та фізіології за дослідження терапії раку отримали двоє вчених-імунологів — японець Тасуку Хондзе й американець Джеймс Еллісон. Лауреатами Нобелівської премії з фізики стали Артур Ашкін (США), Жерар Мур (Франція) та Донна Стрікленд (Канада) за інноваційні винаходи у фізиці лазерів. Нагороду з хімії за 2018 рік отримали Френсіс Арнольд за дослідження спрямованої еволюції ферментів, а також Джордж Сміт і Грегорі Вінтер — за фаговий дисплей пептидів і антитіл.

Нобелівську премію з літератури цього року вручати не будуть. Це пов’язано зі скандалом, у центрі якого опинився чоловік однієї з членів журі академії, фотограф Жан-Клод Арно. Чоловіка звинуватили в сексуальних домаганнях. Наступного лауреата премії з літератури визначать у 2019 році.