Україна отримала доступ до баз даних машин на європейських номерах. Як будуть перевіряти авто?

Автор:
Олег Панфілович
Дата:

Влада Литви надала Україні доступ до європейських баз даних для перевірки ввезення автомобілів з європейською реєстрацією, пише у Facebook глава Прикордонної служби Петро Цигикал.

Він розповів, що доступ до баз даних буде діяти рік. Він пояснив, що в Україну часто ввозять машини, які зареєстровані як ліквідовані. Також до нас часто потрапляють і викрадені авто, відсутні в українській базі даних. Через це правоохоронці не бачать, що машина перебуває в розшуку.

Скільки машин на єврореєстрації в Україні?

За даними Фіскальної служби, в Україні незаконно знаходиться більше 300 тис. автомобілів з іноземними номерами. При цьому в режимі транзиту в країну потрапили 470 тис. таких машин, а в режимі тимчасового ввезення — більше 2 млн.

У чому проблема?

Головною проблемою машин на європейських номерах є їхня реєстрація. Оформлення машини на іноземного громадянина чи фірму дозволяє реальному власнику в Україні уникати відповідальності, наприклад при участі у ДТП.

Що пропонує парламент?

Верховна Рада у першому читанні в липні прийняла проект закону, який змінює формулу розрахунку акцизного збору, який сплачується при розмитненні автомобіля. Вона складатиметься з базової ставки, помноженої на обсяг двигуна та вік машини.

Так, акциз для автомобіля 2010 року випуску, з бензиновим двигуном 1600 куб. см буде виглядати наступним чином: €50 (базова ставка для бензинового двигуна) х 1, 6 (обʼєм двигуна в тис. куб. см) х 8 (вік авто) = €640. Для автомобілів із дизельним двигуном — та ж формула, але базова ставка складе вже €75 євро.

Документ також посилює відповідальність за незаконне ввезення автомобілів з іноземними номерами. Штрафи за порушення термінів ввезення автівки зростуть до 85—170 тис. грн, передбачається також конфіскацію машини.