Російські хакери 35 разів атакували українські державні сайти. СБУ знає девʼятьох зловмисників

Автор:
Степан Смишляєв
Дата:
Російські хакери 35 разів атакували українські державні сайти. СБУ знає девʼятьох зловмисників

Thom / Unsplash

Служба безпеки України стверджує, що у 2018 році кіберзлочинці 35 разів атакували українські автоматизовані системи та бази даних на обʼєктах енергетики, транспорту, зв’язку та у банківській сфері, повідомляє прес-служба СБУ.

«СБ України виявлено п’ять хакерських угруповань та ідентифіковано дев’ять осіб, які були задіяні російськими спецслужбами для кібератак», — йдеться у релізі.

СБУ повідомляла спецслужби інших країн про ці атаки. Вона вважає, що викрита атака ГРУ проти Організації із заборони хімічної зброї підтвердила: Росія веде гібридне протистояння не лише з Україною, але й з іншими країнами. «Уряд та силові структури РФ прикривають своїх кіберзлочинців від відповідальності за вчинені злочини та фактично припинили дотримання своїх міжнародних зобов’язань. Така безвідповідальна та деструктивна поведінка є неприпустимою для постійного члена Ради безпеки ООН», — підкреслили в СБУ.

4—5 жовтня про кібератаки за участі Головного розвідувального управління Генштабу ЗС РФ заявили Великобританія, Нідерланди, США, Канада, Австралія, Бельгія, Німеччина та низка міжнародних організацій. Зокрема йшлося про спроби зламати систему Організації із заборони хімічної зброї.

Міністерство юстиції США опублікувало імена сімох співробітників російського ГРУ, яких звинувачують у кібератаках та незаконному збиранні даних. Це Олексій Моренець, Євген Серебряков, Іван Єрмаков, Артем Малишев, Дмитро Бадін, Олег Сотников і Олексій Мінін.