The Times: російські «тролі» через соцмережі маніпулюють британськими підлітками

Автор:
Олександр Нечай
Дата:
The Times: російські «тролі» через соцмережі маніпулюють британськими підлітками

Hack Capital / Unsplash

Росія проводить приховану кампанію в соцмережах, намагаючись дезінформувати та маніпулювати британською молоддю, пише The Times.

Російські «тролі» створюють фейкові акаунти в Twitter, Youtube, Instagram і Tumblr. Вони представляються фанатами книг про Гаррі Поттера, фільмів за участі акторки Емми Вотсон (Герміона з Гаррі Поттера) та інших популярних людей. Творці фейкових акаунтів можуть позиціонувати себе як прихильники прав геїв, феміністок, борці за охорону природи. Головне для них — донести до молоді свої ідеї.

Вони намагаються посіяти розбрат між підлітками та поширюють дезінформацію, зокрема про отруєння колишнього працівника ГРУ Сергія Скрипаля та його дочки.

Фахівці вважають, що дії «тролів» координує так зване Агентство інтернет-досліджень з Санкт-Петербурга, яке повʼязують з бізнесменом Євгеном Пригожиним. «Те, що вони роблять, — це політична війна в промислово розвинених масштабах, і вона націлена на всю західну демократію», — вважає співробітник Університету Клемсона в Південній Кароліні Даррен Лінвіл.

Про роботу Агентства інтернет-досліджень, яке ще називають «Фабрикою тролів», стало відомо на початку 2015 року. За інформацією російських ЗМІ, воно знаходиться в офісі на вулиці Савушкіна, 55 у Санкт-Петербурзі. Там працювало близько сотні людей. У їх обовʼязки входило писати в блогах і соцмережах коментарі на захист чинної влади РФ і пропагувати цінності «русского мира». Це Агентство звинувачували в причетності до багатьох кампаній у соцмережах, зокрема, під час виборів у США.

Великобританія, Нідерланди, США, Канада, Австралія, Бельгія, Німеччина та низка міжнародних організацій 4—5 жовтня заявили про кібератаки за участю Головного розвідувального управління Генштабу ЗС РФ.