Сенат США схвалив призначення Кавано до Верховного суду. Тепер у консерваторів в суді — більшість

Автор:
Олександр Нечай
Дата:
Сенат США схвалив призначення Кавано до Верховного суду. Тепер у консерваторів в суді — більшість

Andrew Lichtenstein / Corbis via Getty Images

Сенат США підтримав кандидатуру Бретта Кавано на посаду судді Верховного суду США. За його призначення проголосували 50 сенаторів, проти — 48.

Після рішенння Сенату президент має завершити офіційну процедуру призначення. Дональд Трамп вже написав, що зробить це найближчим часом.

Кавано стане девʼятим суддею Верховного суду і там не залишиться вакантних посад. Він дотримується консервативних поглядів, з його призначенням консерватори в Верховному суді почнуть переважати - пʼять проти чотирьох. Вважається, що судді-консерватори зазвичай підтримують позицію республіканців, судді-ліберали — демократів.

Тобто призначення Кавано вигідно президенту Дональду Трампу і Республіканській партії. А оскільки в США судді до Верховного суду призначаються пожиттєво, такий розподіл сил може зберігатися досить довго.

Верховний суд США — це вища судова інстанція країни, він виносить рішення з найважливіших правових питань, його рішення створюють прецеденти і сильно впливають на суспільне і політичне життя країни.

Він також виконує роль Конституційного суду, тобто може призупиняти дію законів. Конгрес може подолати рішення Верховного суду, але для цього потрібно провести складну процедуру. В історії США було лише три таких випадки.

Президент США Дональд Трамп висунув кандидатуру Кавано на посаду судді Верховного суду в липні. Після цього кілька жінок звинуватили його в сексуальних домаганнях і насильстві під час студентських вечірок у 1980-х. Кавано всі звинувачення заперечує, розслідування ФБР не переконало сенаторів в його винуватості.

У Вашингтоні 4 жовтня пройшла демонстрація проти затвердження Кавано на посаду судді Верховного суду. Її ініціювали представники феміністичного руху і правозахисні організації. Поліція затримала понад 300 демонстрантів.