У Латвії на виборах перемогла партія «Злагода» — проросійські соціал-демократи

Автор:
Олександр Нечай
Дата:
У Латвії на виборах перемогла партія «Злагода» — проросійські соціал-демократи

Facebook / FacebpSociāldemokrātiskā partija "Saskaņa“

Проросійські соціал-демократи «Злагода» (Saskaņa) виграли парламентські вибори в Латвії. Їх партія здобула майже 20% голосів. Про це говорять результати підрахунку на 1057 з 1078 виборчих дільниць, повідомило латвійське громадське телебачення LSM.lv.

Скільки голосів набрала «Злагода»?

«Злагода», очолювана мером Риги Нілом Ушаковим, отримала 19,9%. На другому місці — популістська партія KPV («Кому належить держава»), у якої за попередніми підрахунками 14,1% голосів.

Хто ще пройшов до парламенту?

Усього в 13-й латвійський Сейм пройшли 7 політичних сил. Нова консервативна партія набрала 13,6%, партія «Для розвитку / За!» — 12%, «Національне обʼєднання» — 11%. «Партія зелених і селян», яку очолює нинішній премʼєр Маріс Кучинкис, здобула 10% голосів. Також до Сейму потрапила права «Нова єдність» з результатом 6,68%. Ще одна проросійська партія, «Російський союз Латвії», яка фінансується Кремлем, не ввійшла в парламент. Іншим політичним силам потрібно було подолати 5% виборчий барʼєр.

Якою була явка на вибори?

За попередніми даними, явка на вибори склала всього 54%. Це на 4% менше, ніж на виборах минулого, 12-го Сейму. Щоправда за кордоном вона, навпаки, побила всі рекорди, тож довелося навіть додруковувати додаткові бюлетені.

Що буде з політикою Латвії?

За прогнозами латвійських політиків і політологів, курс Латвії тепер може різко змінитися. Політолог Алекс Григорьєвс вважає, що зовнішня політика може змінити свій вектор з європейського на російський. «Як і інші східноєвропейські популісти, ми будемо говорити про ЄС не як про спільний проект, а як про сукупність країн, чиї особливості мають бути враховані. І звичайно — підуть розмови про необхідність збереження взаємовигідних відносин з РФ», — каже політолог.

Голова депутатської групи з міжпарламентських звʼязків з Україною Айнарс Межуліс порівняв підсумок виборів з Чехією, де в парламенті зараз є комуністи, і додав, що не можна виключати будь-який абсурд у політиці.

«Політична криза робить можливим те, що ще недавно здавалося утопією. Згадайте Чехію: хто ще рік тому міг би всерйоз говорити, що комуністи прийдуть до влади? А тепер, після тривалої кризи, там сформовано уряд за участі Компартії. Так само ще недавно абсурдом виглядав прогноз про російський реванш. А тепер ризик, що в Латвії зможе відбутися щось подібне — дуже високий», — заявив політик.