Може затопити міста та країни. Експерти ООН критикують держави за невиконання Паризької кліматичної угоди

Автор:
Олег Панфілович
Дата:

Експерти ООН заявили, що для уповільнення глобального потепління жителям планети доведеться переглянути весь уклад життя, пише The Wall Street Journal.

Про що мова?

З кінця 1980-х років вчені фіксують прискорення темпів глобального потепління. Йдеться про підвищення середньої температури повітря біля суходолу і океану. Унаслідок зростає рівень моря, змінюється кількість і характер опадів, збільшуються пустелі.

Також зростає кількість екстремальних погодних умов, зокрема хвилі аномальної спеки, посухи та злив. Збільшення рівню вуглекислого газу окислює океан. Вважається, що в перспективі глобальне потепління може запустити незворотний процес вивільнення вуглекислого газу зі світового океану, що призведе до порушених екосистем та виникнення парникового ефекту.

Як з цим борються?

У 2015 році 195 країн приєдналися до Паризької кліматичної угоди. Сторони домовилися не дозволяти середній температурі на планеті рости вище 2˚С, а за можливості знизити її до 1,5˚С. Також країни повинні знизити викиди парникових газів до рівня, який дерева, грунт і Світовий океан можуть переробити природним чином.

Розвинені країни за Паризькою угодою повинні виділяти кошти у спеціальний кліматичний фонд. Ці кошти підуть на допомогу біднішим державами для боротьби з наслідками змін клімату (наприклад, зі стихійними лихами або підйомом рівня океану) і для переходу на використання відновлюваних джерел енергії. Незважаючи на те, що угоду підтримала більшість країн світу, президент США Дональд Трамп заявив, що Штати можуть вийти з неї через небажання виділяти кошти.

Що кажуть учені?

Згідно з висновками представників Міжурядової групи експертів зі зміни клімату, багато країн не виконують взяті на себе зобовʼязання. За їх словами, це може стати руйнівним чинником для деяких екосистем та підвищить рівень моря, що призведе до затоплення багатьох великих міст і навіть деяких країн.

Для досягнення цілей Паризької угоди і зниження інших ризиків рівень викидів вуглекислого газу необхідно скоротити вдвічі до 2030 року і фактично закінчити приблизно до 2050 року. Учені відзначають, що глобальні викиди зараз не скорочуються, а в минулому році зросли до рекордних рівнів.

Що ж робити?

Вчені вважають, що ключем до успіху може стати зниження рівня вуглекислого газу в атмосфері. Це, на їх думку, може допомогти припинити глобальне потепління. Скороченню кількості вуглекислого газу в атмосфері може сприяти відновлення лісів і технології для зниження окислення в океанах або зниження рівня вуглецю безпосередньо у повітрі. При цьому фахівці відзначають, що ефективність таких заходів поки не доведена.