СБУ: до вбивства російських журналістів у ЦАР причетні найманці «Вагнера»

Автор:
Олег Панфілович
Дата:

У Службі безпеки України заявили, що мають докази причетності найманців приватної військової компанії «Вагнера» до вбивства трьох російських журналістів у Центральноафриканській республіці (ЦАР), повідомляють «Українські Новини» .

Керівник апарату СБУ Ігор Гуськов розповів агентству, що в ЦАР знаходиться саме ПВК «Вагнера», а не якийсь інший підрозділ. Він додав, що російська влада та керівництво «Вагнера» поширюють інформацію про розформування ПВК, щоб приховати причетність її найманців до вбивства журналістів.

Гуськов також розповів, що у складі «Вагнера» є й українці. За даними СБУ, через ПВК пройшли близько 5 тис. осіб, майже 10% з них — громадяни України, зокрема жителі Криму, які прийняли російське громадянство». Вони брали участь у боях на Донбасі, після чого кілька разів відвідували Сирію, де також воювали.

У кінці липня зʼявилася інформація про вбивство в ЦАР трьох російських журналістів: Орхана Джемаля, Кирила Радченка та Олександра Расторгуєва. Вони приїхали в Африку знімати сюжет про діяльність найманців «Вагнера». Влада Росії заперечує причетність до цього вбивства і висунула припущення, що журналістів вбили та пограбували місцеві бандити.

Між тим телеканал «Дождь» раніше повідомив, що російських журналістів у ЦАР могли вбити бійці іншої ПВК — «Патріот». Цю інформацію журналістам підтвердили джерела у спецслужбах і Міноборони РФ.