Хочу економити на комуналці. Що порадите?

Автор:
Анастасія Коваленко
Дата:
Хочу економити на комуналці. Що порадите?

Артем Марков / «Бабель»

З 15 жовтня в Україні розпочнеться опалювальний сезон. Восени в низці українських міст — Миколаєві, Маріуполі, Дніпрі, Вінниці, Житомирі — зросли тарифи на холодну воду. У Києві вона подорожчала ще влітку. На черзі — підвищення тарифів на газ. З електроенергією така ж ситуація: з 2015 року тарифи зросли на 250%. Зʼясовуємо, як економити на комунальних послугах, не жертвуючи при цьому комфортом.

Які домашні прилади «зʼїдають» найбільше електрики?

Усе залежить від класу енергоефективності приладу. Усього їх сім: A++ A+, A, B, C, D, E, F, G. Найекономніший — A++. Він споживає не більше 30% енергії від середнього показника. Найбільш «ненажерливий» — G, він витрачає понад 125% енергії.

Проте є побутова техніка, яка споживає багато енергії незалежно від класу. Це посудомийна машина — від 1,2 до 1,5 тис. Вт, сушильна машина — 3 тис. Вт, кондиціонер — до 3,8 тис. Вт. Проточний водонагрівач може «намотувати» до 18 тис. Вт.

Я не готовий відмовитися від побутової техніки. Як тоді економити на електроенергії?

Насамперед перейти на LED-лампи, які споживають до 80% менше енергії та можуть працювати в 25 разів довше від традиційних ламп розжарювання. А ось тут можна подивитися порівняльні дані щодо різних виробників LED-ламп.

Своєчасно чистити фільтри та спорожняти пилозбірник пилососа. Переповнений пилосос всмоктує пил набагато гірше, тому відповідно споживає більше електрики.

Використовувати посуд однакового з конфоркою плити діаметру, щоб не опалювати приміщення. Каструлі та сковорідки можна замінити скороваркою — завдяки її товстим стінкам їжа готується швидше й довше лишається теплою.

Рівномірно розподіляти білизну для пральної машини — не перевантажувати її, або ж, навпаки, не «ганяти» заради однієї-двох речей. Норму завантаження можна подивитися в інструкції до техніки.

Вчасно чистити від накипу електрочайник — чим товщий наліт, тим довше гріється вода.

Закривати двері та вікна, коли кондиціонер увімкнено — щоб тепло чи холод не виходили на вулицю.

Переставити холодильник подалі від плити та батареї — кожен градус тепла додає до енерговитрат холодильника 6%, а морозильної камери — близько 3%. Не варто забувати про розморожування. Товстий шар льоду та інею в морозилці перешкоджає охолодженню й також збільшує енерговитрати.

А якщо вимикати техніку з розеток, це допоможе?

Так, адже ввімкнені прилади продовжують споживати електроенергію. Наприклад, зарядний пристрій, навіть після відʼєднання телефону, даремно «зʼїдає» близько 95% енергії.

Увімкнений монітор компʼютера може «намотувати» від 180 кВт/год. У цьому випадку можна застосувати функцію енергозбереження — вона змінює параметри пристрою так, щоб максимально продовжити час його роботи від акумулятора: зменшує яскравість дисплея, відключає фонові додатки та скасовує видачу push-повідомлень. Це скорочує кількість споживаної енергії на 40—50%.

Як увімкнути функцію енергозбереження:

1. На Mac.

2. На Windows.

Гаразд, як економити електроенергію?

Вимикати світло, виходячи з кімнати. Якщо памʼять підводить, можна розклеїти на рівні очей записки з нагадуваннями. У крайньому разі, встановити датчики руху.

Поклеїти світлі шпалери та пофарбувати стелі в світлі тони — так приміщення відбиватиме до 80% сонячних променів та вимагатиме менше штучного світла.

Протирати лампочки від пилу, який може поглинати до 20% світла.

Встановити двотарифний лічильник — він буде рахувати електроенергію за різними тарифами: з 7:00 до 23:00 — за стандартним, а з 23:00 до 7:00 — відповідно до нічного (удвічі нижчого).

Відмовитися від батареї на балконі або лоджії. У міцні морози через недостатній тиск води батарея або труби можуть замерзнути та тріснути. А при помірному холоді через те, що стіни на балконах і лоджіях тонкі, тепло все одно виходитиме на вулицю.

Зі світлом зрозуміло, а що з водою?

Слідкуйте за справністю змішувачів, унітазів і труб. З крана, що капає, витікає до 200 літрів води за день. Також можна встановити економний бачок, душову насадку з меншими отворами та порційні змішувачі.

Повністю завантажуйте посудомийну машину. У середньому вона витрачає близько 20 літрів холодної води, тому якщо посуду небагато, краще мити вручну.

Зима близько, у квартирі холодно — що робити?

Використовувати тепловідбивачі для батарей — з їх допомогою можна «заробити» пару градусів тепла. Кращий матеріал — спінений поліетилен: він недорогий та досить довговічний.

Утеплити вікна, вхідні двері, балкон, підлоги і фасад, щоб випускати тепло з приміщення.

Повісити щільні штори. Це дозволить не тільки витрачати менше електроенергії для обігріву взимку, але й зберегти прохолоду влітку.

Я рідко буваю вдома, і не хочу опалювати порожню квартиру. Що робити?

Поставити терморегулятор — пристрій, який контролює температуру в приміщенні. Ви самі виставляєте бажаний градус, і в батареї надходить потрібна кількість тепла. Так можна не тільки підтримувати комфортний мікроклімат, але й економити на «комуналці». На час відсутності достатньо «скрутити» температуру до мінімуму, щоб не опалювати приміщення даремно.