Бізнесмена Тимофія Нагорного заарештували за підозрою у державній зраді. Його звинувачують у роботі на Росію

Автор:
Степан Смишляєв
Дата:
Бізнесмена Тимофія Нагорного заарештували за підозрою у державній зраді. Його звинувачують у роботі на Росію

Facebook / Тимофей Нагорный

Печерський районний суд Києва 4 жовтня заарештував бізнесмена Тимофія Нагорного у кримінальній справі, яку розслідує Служба безпеки України, до 30 листопада з альтернативою застави в 528,6 тис. грн. Про це йдеться в ухвалі суду.

Як повідомила theБабелю речник Служби безпеки України Олена Гітлянська, кримінальне провадження проти Нагорного СБУ розслідує за двома статтями: державна зрада та шахрайство (ст. 111 і 190 Кримінального кодексу).

Катерина Войтенко, адвокат Нагорного, підтвердила theБабелю, що бізнесмена звинувачують у державній зраді, але відмовилася говорити про подробиці справи. Волонтер Едуард Чекін, який був на судовому засіданні і хотів взяти Нагорного на поруки, заявив theБабелю, що у виробництві також є третя стаття — вимагання (ст. 189 Кримінального кодексу).

Facebook / Роман Реведжук

Facebook / Роман Реведжук

За словами Чекіна, звинувачення у державній зраді повʼязані з арештом Нагорного в Москві а 2014 році. Тоді він брав участь у московському «Марші миру» проти агресії Росії на Донбасі, після чого його затримали. «Вони написали, що, поки він був пʼять днів у СІЗО Тверського суду, вони нібито його завербували», — зазначив він.

Бізнесмен часто їздив за кордон, відвідував зокрема Росію, та його звинуватили у співпраці з росіянами. «Вони [СБУ] написали, що він повинен був тут організувати політичну силу і партію, яку він би й очолив, і ця партія, за їх словами, мала фінансуватися з Росії та лобіювати тут все те, що лобіювалося з Росії», — стверджує Чекін.

Звинувачення в шахрайстві повʼязане з російським бізнесменом Олексієм Душутіним. За словами Чекіна, у Росії його звинувачують у шахрайстві, він перебуває в міжнародному розшуку. В Україні ж йому пообіцяли притулок в обмін на свідчення проти Нагорного. «Йому пообіцяли паспорт громадянина України, або просто дадуть тимчасовий статус політичного біженця», — каже волонтер.

За його словами, Нагорний був знайомий з Душутіним, однак їх спілкування обмежувалося обговоренням допомоги спортсменам. «Далі розмов нічого не заходило», — стверджує Чекін.

Він також додав, що обвинувачення не погодилося з тим, що бізнесмену дали можливість вийти під заставу, однак суддя відмовилася пояснювати своє рішення. «Ми не бачили і не знаємо ухвали суду. Там дуже коротко була описана регулятивна частина», — сказав Чекін. Завтра, 9 жовтня, суддя Лілія Цокол повинна повністю зачитати рішення суду, а Апеляційний суд — розглянути скаргу звинувачення на рішення суду першої інстанції.

Нагорний — директор міжнародної компанії «Спорт-сервіс», яка займається організацією спортивних шоу, виробництвом одягу та продуктів харчування для спортсменів, а також очолює «Фонд волонтерів України». Ще він відомий як колишній чоловік гімнастки Лілії Подкопаєвої.