Особисті дані 500 тисяч користувачів Google+ могли вивчати сторонні. Компанія вирішила закрити соцмережу

Автор:
Степан Смишляєв
Дата:

Сторонні особи могли отримувати доступ до особистих даних 500 тисяч користувачів соцмережі Google+, повідомила в блозі компанія Google.

Через баг, який знайшли в березні 2018 року, розробники зовнішніх додатків для Google могли дізнатися імʼя користувача, адресу електронної пошти, вік, стать, рід діяльності. Проте доступу до іншої інформації —повідомлень, постів — ніхто отримати не міг. Google припускає, що несанкціонований доступ до інформації про користувачів мали 438 додатків.

Крім того, в компанії відзначили вкрай низьку популярність Google+: останнім часом 90% користувацьких сесій тривають менше 5 секунд. Враховуючи все це, компанія вирішила закрити соцмережу для користувачів.

Крім того, Google змінила політику конфіденційності й обмежила доступ додатків до даних на телефоні та пошті Gmail.

За інформацією The Wall Street Journal, доступ до даних користувачів розробники мали з 2015 до березня 2018 року. Із внутрішніх документів Google випливає, що в компанії не було інформації про зловживання доступом до даних сторонніми розробниками. Однак перевірити це неможливо.

Соцмережу Google+ запустили в 2011 році як конкурента Facebook, але вона ніколи не користувалася особливим успіхом і вважалася одним з найбільших провалів компанії.

Високий суд Лондона заблокував спробу порушити масовий судовий позов проти Google. Компанію хотіли звинуватити в тому, що вона незаконно зібрала конфіденційні дані 4 мільйонів користувачів iPhone.

28 вересня компанія Facebook повідомила, що через проломи в системі безпеки скинула паролі 90 млн користувачів в усьому світі. За даними соцмережі, хакери могли одержати доступ до більш ніж 50 млн акаунтів. При цьому фірма заявила, що міняти паролі користувачам не потрібно.

Комісія з захисту даних 1 жовтня зажадала від Facebook надати інформацію про прогалини в системі. Якщо в ЄС вирішать, що компанія погано охороняла дані користувачів, її можуть оштрафувати на суму до $1,63 млрд.