Bellingcat: «Отруйник» Скрипалів Мішкін-Петров приїздив до України під час Майдану

Дата:

Проекти журналістських розслідувань Bellingcat і The Insider у вівторок, 9 жовтня, опублікували подробиці біографії військового лікаря Олександра Мішкіна, якого підозрюють у причетності до отруєння сімʼї Скрипалів у Солсбері.

Журналісти дізналися, що працівник Головного управління Генштабу ЗС РФ Олександр Мішкін отримав Зірку Героя Росії з рук російського президента Володимира Путіна у 2014 році. Одночасно з високою нагородою Мішкін отримав квартиру в Москві.

Де навчався?

Олександр народився в селищі Лойга Архангельської області Росії, в 1995 році переїхав до Санкт-Петербурга, де вступив до Військово-медичної академії ім. Кірова на факультет підготовки лікарів для військово-морського флоту.

Журналісти The Insider і Bellingcat поговорили з однокурсниками Мішкіна, але його ніхто не памʼятає. Всі опитані незмінно відповідали: «З нами він точно не навчався». Однак кілька джерел в академії повідомили The Insider, що два тижні тому однокурсникам Мішкіна зателефонували та наказали мовчати.

Робота в ГРУ та поїздки до України

З 2010 по 2013 рік Мішкін кілька разів бував в Україні та у Придністровʼї. Його остання поїздка в Україну відбулася в середині грудня 2013-го і була досить загадковою: тоді він на машині перетнув кордон з Придністровʼям о 16:12 і вже за 6 хвилин повернувся назад. На наступний день він на літаку відправився з Києва до Москви.

Як одержав розкішну квартиру?

Вже восени 2014 року і Мішкін, і його напарник у «справі Скрипалів» Анатолій Чепіга-Боширов отримують нові квартири в Москві: ринкова вартість стометрової квартири Мішкіна — 24 млн рублів ($359 тис), а такої самої стометрової квартири Чепіги в Черемушках — 30 млн руб. ($650 тис).

Вартість такого житла явно перевищує доходи військовослужбовців. Але, враховуючи те, що Мішкін і Чепіга отримали від Путіна Зірку Героя Росії за якісь подвиги в Україні, ймовірно, квартири — це матеріальна частина винагороди.

Раніше журналіст «Центру управління розслідуваннями» Сергій Канів заявив, що підозрюваний в отруєнні екс-розвідника Сергія Скрипаля та його доньки Юлії полковник російського ГРУ Анатолій Чепіга керував евакуацією з України екс-президента Віктора Януковича під час Майдану.