«Нафтогаз» утримав $9 млн переплати «Газпрому» за транзит. Куди підуть ці гроші?

Дата:
«Нафтогаз» утримав $9 млн переплати «Газпрому» за транзит. Куди підуть ці гроші?

Vincent Mundy / Bloomberg via Getty Images

«Нафтогаз» утримав з російського «Газпрому» $9 млн переплати за послуги транзиту в серпні для виконання рішення Стокгольмського арбітражу. Про це повідомила прес-служба компанії .

НАК повідомив «Газпрому», що гроші утримали за рахунок погашення пені на заборгованість російського монополіста за рішенням арбітражного суду від 28 лютого 2018 року за транзитним контрактом.

Скільки повинен заплатити «Газпром»?

Стокгольмський арбітраж задовольнив вимоги «Нафтогазу» щодо компенсації за недопоставлені «Газпромом» обсяги газу для транзиту. За результатами двох арбітражних проваджень у Стокгольмі, «Газпром» має сплатити $2,56 млрд на користь «Нафтогазу».

До моменту виплати цієї суми «Газпром» повинен виплачувати НАК $500 тис. відсотків щоденно.

А звідки переплата?

22 грудня 2017 року Стокгольмський арбітраж переглянув формулу і зменшив вартість постачання газу в Україну. Це автоматично призвело до зниження ставки транзиту. Проте «Газпром», відмовляючись виконувати рішення Стокгольмського арбітражу, продовжує в 2018 році платити за транзит більшу ціну, ніж виставляє НАК.

Станом на серпень переплата за транзит становила $9 млн. Ці гроші НАК і зарахував як платіж у межах виконання арбітражного рішення.

25 вересня «Нафтогаз» почав новий судовий процес проти російського «Газпрому» для отримання компенсації різниці між цінами на газ. Головний виконавчий директор компанії Юрій Вітренко заявив, що з березня «Газпром» повинен продавати Україні газ за ціною на рівні німецького ринку. Сума компенсації перевищує $110 млн.