Зникнення колумніста The Washington Post: опубліковано відео з 15 агентами, причетними до злочину

Автор:
Степан Смишляєв
Дата:
Зникнення колумніста The Washington Post: опубліковано відео з 15 агентами, причетними до злочину

Ahmet Bolat / Anadolu Agency/Getty Images

Турецький телеканал TRT World опублікував відео з агентами спецслужб Саудівської Аравії, які можуть бути причетними до зникнення колумніста газети The Washington Post Джамаля Хашоггі в Стамбулі.

Хашоггі пропав 2 жовтня, після того, як зайшов у консульство Саудівської Аравії в Туреччині. Він вирушив туди за документами про розлучення, щоб мати змогу одружитися з жінкою з Туреччини Хатідже Ченгіз. Влада Туреччини вважає, що журналіста вбили, проте працівники консульства стверджують, що він вийшов з будівлі.

TRT World опублікував кадри з камер спостереження, зроблені в день, зникнення журналіста. На них зафіксовані ймовірно працівники саудівської розвідки, які вʼїжджають і виїжджають з Туреччини через аеропорт Стамбула.

Крім того, на відео є кадри з чорними мікроавтобусами, які підʼїздять до консульства Саудівської Аравії. Їх влада Туреччини розшукує в межах розслідування. До журналістів потрапили і кадри з саудівськими літаками Gulfstream, які також шукають турецькі слідчі.

Також на відео зафіксовано, як Хашоггі входить у консульство, а його наречена залишається зовні. Хатідже Ченгіз стверджує, що чекала журналіста біля будівлі установи протягом 11 годин, але він не вийшов.

За інформацією турецької газети Sabah, до складу «загону вбивць», який надіслала Саудівська Аравія, входили 15 осіб. Хоча влада Туреччини вважає, що журналіста вбили, деякі ЗМІ пишуть, що його швидше викрали. Однак поки немає підтверджень жодної з цих версій.

Хашоггі — популярний саудівський журналіст та один із найвідоміших критиків спадкоємного принца Мохаммеда бін Салмана. Він працював радником саудівських високопосадовців, але після критичних статей почав отримувати погрози на свою адресу, кількох його друзів заарештували. Хашоггі покинув Саудівську Аравію і переїхав до США в 2017 році, де писав для The Washington Post.