NYT: Російський власник «ПАОК» Іван Саввіді допомагав спецслужбам РФ зірвати референдум про вступ Македонії в НАТО

Автор:
Олег Панфілович
Дата:
NYT: Російський власник «ПАОК» Іван Саввіді допомагав спецслужбам РФ зірвати референдум про вступ Македонії в НАТО

NurPhoto / Getty Images

Журналісти The New York Times зʼясували, що власник футбольного клубу «ПАОК» (Греція) Іван Саввіді активно допомагав російським спецслужбам у спробі зірвати македонський референдум. На ньому розглядалося питання зміни країни, що мало відкрити країні шлях у НАТО.

Про що йдеться?

Македонія майже тридцять років сперечалася із Грецією щодо своєї назви. Офіційні Афіни вважають, що республіка «вкрала» свою назву в одній з північних областей Греції. Македонії навіть довелося перейменуватися в Колишню Югославську Республіку Македонія. Але і це не влаштувало сусідів. А коли постало питання вступу Македонії до ЄС і НАТО, Афіни заблокували ці прагнення, вимагаючи змінити назву.

12 червня премʼєр-міністр Македонії Зоран Заєв і премʼєр-міністр Греції Алексіс Ціпрас домовилися, що Македонія змінить назву на «Республіку Північна Македонія». 30 вересня пройшов референдум, що стосувався вступу країни в ЄС і НАТО та зміни назви. 91% жителів республіки це підтримали.

Хто такий Іван Саввіді?

Російський підприємець грецького походження. У 2003 та 2007 роках обирався депутатом Державної думи Росії. Бізнес Саввіді повʼязаний з тютюновими виробами. У 2012 році він купив контрольний пакет акцій футбольного клубу «ПАОК» (Афіни, Греція). Цієї весни Саввіді вибіг під час матчу на футбольне поле з пістолетом. За це йому на три роки заборонили відвідувати футбольні матчі чемпіонату Греції, а ФІФА та УЄФА погрожували місцевій федерації серйозними санкціями.

Яке відношення він має до референдуму?

Журналісти стверджують, що Саввиді вже давно потрапив у поле зору американських спецслужб. Але цього літа спецслужби зʼясували з перехоплених повідомлень, що Саввиді організовував проплачені мітинги проти референдуму.

Згідно звіту Проекту з розслідування організованої злочинності та корупції (OCCRP), Саввиді заплатив противникам референдуму не менше €300 тис. Гроші отримували македонські політики, нещодавно створені радикальні націоналістичні організації та футбольні хулігани місцевого ФК «Вардар», які організували насильницькі акції протесту перед будівлею парламенту у Скопʼє.

Які це мало наслідки?

Журналісти зʼясували, що представники американських спецслужб швидко зорієнтувалася, до чого можуть призвести такі дії. Саме розвідка посприяла тому, що влада Греції в липні вислали з країни двох російських дипломатів, які, як виявилося, мали вплив на політику Греції. Крым цього, Афіни почали відмовляти у видачі віз громадянам Росії. Офіційна Москва відповіла дзеркальними заходами та вислала грецьких дипломатів. Також Росія звинуватила США в тиску на Грецію, заявивши, що ідея вислати російських дипломатів належить саме США, а не грецькій владі.