Член Синоду у Стамбулі: Томос про автокефалію УПЦ приймуть, коли прийде час

Дата:
Член Синоду у Стамбулі: Томос про автокефалію УПЦ приймуть, коли прийде час

Nikos Manginas / Ecumenical Patriarchate

У Стамбулі другий день триває засідання священного Синоду Вселенського патріархату, на якому розглядається питання про надання Томосу про автокефалію Українській православній церкві.

Член Синоду митрополит Австрії та екзарх Угорщини Арсеніос заявив журналістам у кулуарах засідання, що рішення про автокефалію «буде прийнято, коли прийде час». Про це повідомляє «Радіо Свобода».

«Ми говорили про Томос. Рішення буде прийнято, коли прийде час, але Вселенський патріархат має право приймати таке рішення», — сказав митрополит Арсеніос.

Він додав, що Вселенський патріархат не хоче «створювати нових проблем» із Російською православною церквою, яка виступає проти автокефалії УПЦ. «З Божою допомогою будемо діяти таким чином, щоб все було мирно, як Він і бажає», — додав митрополит.

У середу, 10 жовтня, екзархи Константинопольського патріарха Даниїл Памфілійський та Іларіон Едмонтонський прибули в Стамбул на Синод, де відзвітують про свою роботу в Україні .

Очікується, що Синод під час засідання ухвалить конкретне рішення про надання автокефалії українській церкві. Проте невідомо, яким саме воно буде. Серед варіантів — голосування та підписання рішення про надання Томосу та обговорення цього питання без конкретних рішень.

Крім того, Синод Константинопольського патріархату може обговорити зняття анафеми (відлучення від церкви) з глави Української православної церкви Київського патріархату Філарета. У 1992 році його відлучила Російська православна церква, звинувативши в розколі.