Геращенко: Генсек Ради Європи шантажує ПАРЄ економією, бо не зміг повернути Росію до Асамблеї

Автор:
Олена Мельник
Дата:
Геращенко: Генсек Ради Європи шантажує ПАРЄ економією, бо не зміг повернути Росію до Асамблеї

Council of Europe Parliamentary Assembly / Flickr

Генеральний секретар Ради Європи Торбйорн Ягланд шантажує організацію економією та скороченнями секретаріату після того, як ПАРЄ відмовилася повернути Росію до складу Асамблеї.

Про це у Facebook повідомляє віце-спікер Верховної Ради Ірина Геращенко, яка входить до української делегації в ПАРЄ.

Секретаріат Ради Європи забезпечує роботу головних органів Ради Європи та має постійний штат у складі 1200 осіб, які є представниками держав-членів організації. Очолює секретаріат і координує його роботу Генеральний секретар.

Геращенко називає Ягланда головним лобістом Кремля у Страсбурзі, який «поставив собі за мету: до закінчення свого президентства хоч тушкою, хоч чучелом повернути Росію в ПАРЄ».

«Примітно, що в самого Ягланда зарплата на порядок вища, аніж у президента Франції чи Генсека ООН. Й при цьому результатом його перебування на посаді є серйозна криза організації, дискредитація РЄ, відсутність прогресу в захисті прав людини в країнах-членах РЄ», — зазначає Геращенко.

Віце-спікер для порівняння наводить інформацію про зарплату Генсекретаря Ради Європи, керівництва держав і середню зарплату у цих країнах.

Генсек ООН отримує $ 227 253; Генсек Ради Європи — €205 083.

Заробітна плата керівництва держав, де розташовані штаб-квартири ООН та РЄ:

· президент США Д. Трамп — $400 000,

· президент Франції Е. Макрон — €181 680,

· прем’єр-міністр Франції Е. Філіпп — €178 920 (дані 2018 року).

За підсумками 2016 року середня заробітна плата у країнах, за даними Організації економічного співробітництва та розвитку, була така:

· Австрія — €41 421,

· Німеччина — €38 302,

· Франція — €36 809,

· США — $60 154 (відповідає €54 192),

· Швейцарія — 84 430 швейцарських франків (відповідає €77 223, а з урахуванням паритету купівельної спроможності — €54 165).

9 жовтня ПАРЄ не змінила правила застосування санкцій до делегацій, які дозволили б Росії повернутися до складу Асамблеї.

У 2014 році делегацію РФ позбавили права голосу в ПАРЄ за анексію Криму і виключили з усіх керівних органів. Російська делегація після цього не відвідує сесії, а Москва перестала сплачувати членські внески до ПАРЄ та Ради Європи.