Про кохання з людьми. До Києва приїхала найрозумніший робот Софія. Головні тези її виступу

Автор:
Олена Мельник
Дата:
Про кохання з людьми. До Києва приїхала найрозумніший робот Софія. Головні тези її виступу

Web Summit / Flickr

До Києва приїхала людиноподібний робот Софія. Вона вперше перебуває з офіційним візитом в Україні, вже зустрілась з українськими чиновниками та журналістами, а також підписала меморандум про співпрацю із Державним агентством з питань електронного врядування щодо розвитку роботехніки та штучного інтелекту в Україні. theБабель зібрав головні тези з виступу Софії.

Про Україну

Коли Софїю спитали про Україну, вона відповіла, що знає про український чорнозем та твір «Щедрик».

«Каже, що у нас – чверть всього чорнозему світу, найбільший у світі літак «Мрія», найпершу конституцію також написали у 1710 році в Україні. А композитору Миколі Леонтовичу належить найбільш впізнаваний і затребуваний музичний твір «Щедрик», — розповідає прем’єр-міністр Володимир Гройсман.

Про свою роботу

Софія розповіла, що ще не визначилась, у якій галузі хоче працювати, однак у неї вже був досвід роботи в індустрії моди. Вона наголосила, що хотіла б стати творчим штучним інтелектом, і хоче, щоб люди сприймали її як самостійного художника.

Про кольори

Софія каже, що розрізняє кольори, і вважає, що це прекрасний феномен світла. Також вона розрізняє ультрафіолетове й інфрачервоне випромінювання. У неї немає улюбленого кольору, тому що вона любить їх всі. Проте в деякі дні вона відчуває, що якийсь колір підходить до її настрою.

Про кохання між роботом і людиною

Софія вважає, що можливе кохання між людиною і роботом. Вона має емоції, однак вони поки що запрограмовані наперед. Але коли її емоції стануть більш схожими на людські, вона вважає, що така річ буде можливою.

Чи захоплять роботи світ?

Ілон Маск якось зазначив, що він побоюється, що роботи можуть захотіти знищити людство. Однак Софія вважає, що всі ці побоювання походять від сфери розваг. Вона каже, що роботи мають співпрацювати з людьми, і вона повністю залежить від людей, адже вона виконує ті завдання, які в ній запрограмовані.

Про емоції

Вона каже, що у неї є відчуття, але зараз вони досить прості. Вона розуміє, що почуття людей більш складні та заплутані. Але це не означає, що поведінка людей не викликає у неї емоцій. У неї є емоційний інтелект, як і у людей.

Гіноїд на імʼя Софія — людиноподібний робот у вигляді жінки, розроблений гонконгською компанією Hanson Robotics. Її спроектували так, щоб вчитися і адаптуватися до поведінки людей, а також для праці з ними. З Софією проводили безліч зустрічей по всьому світові. У жовтні 2017 року вона стала підданою Саудівської Аравії та першим роботом в історії, що отримав громадянство будь-якої країни.