Синод Вселенського патріархату скасував анафему Філарета

Автор:
Степан Смишляєв
Дата:
Синод Вселенського патріархату скасував анафему Філарета

Марків Михайло / УНІАН

Синод Вселенського Патріархату задовольнив апеляцію патріарха Української православної церкви Київського патріархата Філарета і, таким чином, скасував його анафему. Про це секретар УПЦ КП Євстратій (Зоря) повідомив у Facebook.

Також Синод визнав незаконним приєднання Київської митрополії до Російської православної церкви в 1686 році. Скасована й анафема митрополита Української автокефальної православної церкви Макарія.

Про скасування анафеми Філарета повідомляє також агентство Ромфея.

У листопаді 1991 року помісний Собор УПЦ під керівництвом Філарета ухвалив рішення про автокефалію УПЦ, після чого Собор РПЦ у квітні 1992 року позбавив його всіх ступенів священства. Але Філарет продовжив роботу із створення незалежної церкви в Україні і у 1995 році очолив Українську православну церкву Київського патріархату. У 1997 році Собор РПЦ видав «Акт про відлучення від Церкви монаха Філарета (Денисенка)». На апеляцію митрополита до сьогодні жодна православна церква не давала ні ствердної, ні заперечної відповіді. Тепер його апеляцію задовольнили.

У 1686 році Київська єпархія, разом з усією Київською митрополією, за згодою Константинопольського патріарха Діонісія була підпорядкована РПЦ, але канонічність цього рішення ставилась під сумнів.