У Китаї узаконили табори «перевиховання» уйгурів. Там утримують більше мільйона чоловік

Дата:
У Китаї узаконили табори «перевиховання» уйгурів. Там утримують більше мільйона чоловік

Guang Niu / Getty Images

Китай легалізував табори для перевиховання уйгурів. Влада регіону Сіньцзян опублікувала закон про боротьбу з екстремізмом, в якому табори називаються «центрами професійного навчання та підвищення кваліфікації».

У документі зазначено, що в такі табори потрапляють люди, які знаходяться під впливом екстремізму», а центри перевиховання боротимуться з екстремізмом через «трансформацію мислення».

У «центри перевиховання» можуть потрапити ті, хто сповідує іслам, відмовляється дивитися державне ТБ і слухати державне радіо, носить паранджу, довгу бороду, дає дітям арабські імена, вживає халяльну їжу (дозволену ісламом).

Нове законодавство Сіньцзяну є першим офіційним визнанням утисків уйгурів у Китаї.

Хто такі уйгури?

Корінний народ регіону Сіньцзян, за віросповіданням — мусульмани-суніти. Вони складають близько 45% населення. Уйгури вважають себе культурно і етнічно близькими до народів Центральної Азії, їх мова схожа на турецьку. Сіньцзян офіційно позначений як автономний регіон Китаю, як і Тибет на півдні країни.

На що схожі табори перевиховання?

За даними ООН, табори діляться на два типи: закритого типу, де затримані перебувають цілодобово і не можуть контактувати із зовнішнім світом, а також обовʼязкові курси, де жителям дозволяють йти додому після занять. Всього там знаходиться близько мільйона осіб, а людей морять голодом і катують.

Самі колишні вʼязні кажуть, що це — справжня вʼязниця. Людей змушують визнавати комуністичну ідеологію, а будь-який опір жорстоко придушують.

«Зрештою, у всіх наставників був один ключовий момент. Велич Китайської комуністичної партії, відсталість уйгурскої культури та передовий характер китайської культури», — розповів The New York Times колишній вʼязень Абдусалам Мухемет.