СБУ обшукує фондові біржі через відмивання коштів за допомогою державних цінних паперів

Автор:
Степан Смишляєв
Дата:

Працівники Служби безпеки України здійснюють обшук в офісах фондових бірж і компаній у справі про легалізацію незаконних доходів та виведення коштів за кордон, повідомляє прес-служба СБУ.

За інформацією СБУ, у 2017—2018 роках посадовці бірж домовлялися з торговцями про оборудки за допомогою облігацій внутрішньої державної позики (ОВДП). Схема була такою: поки не було контролю з боку бірж, торговці швидко укладали угоди купівлі-продажу ОВДП з підконтрольними нерезидентами. Цінні папери купували за гроші, отримані незаконно. Але після фінансових операцій їх легалізовували й таким чином уникали сплати податків. Усього за цими схемами «відмили» понад 100 млн грн.

Через оборудки СБУ розпочала кримінальне провадження за статтями «фіктивне підприємництво» та «легалізація доходів, одержаних злочинним шляхом» (ч.2 ст.205 та ч.3 ст.209 Кримінального кодексу).

За інформацією видання StockWorld, СБУ провела обшуки в компаніях: «Українська біржа», «Універ Капітал», «КУА Універ Менеджмент», «I-Інвест», «Майстер Брок», «Навігатор-Інвест», «АРТ Капітал», «Опексір Лімітед», «Крінкліф Ентерпрайзис Лімітед».