Washington Post: США і Туреччина домовилися про звільнення пастора Брансона, через якого почалася торгова війна між країнами

Автор:
Степан Смишляєв
Дата:
Washington Post: США і Туреччина домовилися про звільнення пастора Брансона, через якого почалася торгова війна між країнами

Evren Atalay / Anadolu Agency / Getty Images

США з Туреччиною досягли домовленості про звільнення американського пастора Ендрю Брансона та скасування санкцій, пише The Washington Post.

За умовами угоди, влада Туреччини може переглянути звинувачення проти Брансона, і термін його вироку скоротять до строку, який він уже провів у вʼязниці під час попереднього арешту. Інший варіант — йому дозволять відсидіти залишок терміну в США. Так чи інакше, влада Туреччини може звільнити його вже у пʼятницю, 12 жовтня, після чергового судового засідання.

У свою чергу влада США обіцяє скасувати санкції проти Туреччини, які наклали через справу Брансона, і не застосовувати нові обмежувальні заходи.

Влада Туреччини заарештувала Брансона в листопаді 2016 року. Його звинуватили в шпигунстві та звʼязках з організацією «ФЕТО» турецького проповідника Фетхуллаха Гюлена, якого звинувачують в організації спроби державного перевороту в країні в 2016 році.

Відтоді США домагалися звільнення пастора, але оскільки Туреччина відмовлялася це зробити, Вашингтон почав застосовувати санкції проти Анкари. 2 серпня 2018 року міністру юстиції Туреччини Абдулхаміту Гюлю і главі МВС Туреччини Сулейману Сойлу заборонили вʼїзд до США, а їхні американські активи заморозили.

10 серпня США в два рази підвищили мита на сталь та алюміній з Туреччини до 20% і 50% відповідно. У відповідь 15 серпня Туреччина ввела мита на 22 найменування товарів зі США, серед яких легкові автомобілі, алкоголь, листовий тютюн, рис, вугілля та електронна техніка.

Санкції призвели до падіння курсу турецької ліри, після чого президент Реджеп Тайіп Ердоган заявив, що країна перейде на розрахунки в національній валюті зі своїми найбільшими торговими партнерами — Китаєм, Росією, Іраном та Україною.