Facebook уперше видалив десятки акаунтів у Росії

Автор:
Олена Мельник
Дата:
Facebook уперше видалив десятки акаунтів у Росії

Tim Bennett / Unsplash

Facebook уперше заблокував в Росії десятки акаунтів, які були повʼязані з компанією Social Data Hub. Соцмережа запідозрила її в скрейпінгу — нелегальному зборі та аналізі даних користувачів. Про це повідомляє The Bell з посиланням на коментар Facebook.

Компанія Facebook надіслала лист за адресою реєстрації Social Data Hub в Ірландії і вимагає негайно припинити збирання та аналіз даних, а також надати соцмережі до 12 жовтня список використаної інформації та всіх клієнтів, які мали до неї доступ, включно з державними структурами.

Також американська компанія вимагає знищити всі дані, зібрані в Facebook.

Соцмережа вже заблокувала більше 66 акаунтів, профілів, сторінок і додатків Social Data Hub, яка раніше порівнювала себе з Cambridge Analytica.

Зазначено, що Facebook може знайти і відключити ще більше облікових записів, повʼязаних з Social Data Hub.

Засновник компанії Social Data Hub — Артур Хачуян. Він також керує підприємством Fubutech. До 2014 року Хачуян очолював відділ кібернетики рекламного агентства «Апостол» Тіни Канделакі. В обох компаніях працює одна і та ж команда з 62 осіб.

Обидві компанії займаються збиранням, обробкою та аналізом даних. Social Data Hub виконує комерційні замовлення, а Fubutech — державні.