Вимоги до телеканалів про 75% мовлення українською набули чинності. Порушників штрафуватимуть

Автор:
Олександр Нечай
Дата:
Вимоги до телеканалів про 75% мовлення українською набули чинності. Порушників штрафуватимуть

Tim Mossholder / Unsplash

З 13 жовтня набули чинності вимоги закону до телеканалів, за якими передачі, фільми та новини українською мовою повинні становити не менш ніж 75% ефіру.

Верховна Рада ухвалила відповідний закон ще 13 жовтня 2017 року, і він набув чинності одразу ж. Проте перший, перехідний рік каналам зараховували як україномовний будь-який контент, зроблений за їх участі. Тепер же вимоги про 75% мовлення українською почали працювати без винятків.

Як повідомив «Укрінформу» член Національної ради з питань телебачення і радіомовлення Сергій Костинський, моніторинг дотримання каналами вимог закону вже почався, перші результати будуть через шість тижнів.

Що написано в законі?

Усі національні канали тепер повинні забезечити 75% україномовного контенту. В іноземних фільмах і серіалах допускають 10% усіх фраз іншими мовами, але в ідеалі будь-яка розмову мають супроводжувати українські субтитри. Фільми, які зняли до 1 серпня 1991 року, дублювати українською не будуть, але все одно забезпечать субтитрами. Під цей виняток не потрапляють дитячі мультфільми та інша відеопродукція. Усі зняті російською мовою українські програми телеканали будуть зобовʼязані перекласти на державну або ж транслювати їх у межах решти 25% квоти.

75% квот торкнулися також ведучих телепрограм. Не українською можна говорити з місць подій під час репортажів, але не репортерам. Іноземною можуть звучати саундтреки та репліки запрошених гостей у прямому ефірі. Усі передачі, що виходять у запису, потрібно буде перекладати українською.

Для телерадіокомпаній, ефір яких іде мовами корінних народів України, наприклад кримськотатарською, обовʼязкову частку української знизили до 30%. При цьому мовлення на тиждень українською та мовою корінного народу разом повинно складати не менше 75%. Місцеві телерадіокомпанії повинні видавати не менше 50% ефіру українською мовою.

Чим загрожує порушення?

Телеканали будуть платити штраф. Його сума складе 5% від загального ліцензійного збору цього каналу.

За словами Костинського, Нацрада вже зафіксувала порушення у супутникових каналів «Терра», «Дача», Bolt, «Наука» та «Епоха». Частка української мови в їх сітці мовлення склала 60%, 58%, 57%, 55% і 27% відповідно.