Зникнення журналіста Хашоггі: ринки Саудівської Аравії обвалилися після погроз Трампа

Автор:
Олександр Нечай
Дата:
Зникнення журналіста Хашоггі: ринки Саудівської Аравії обвалилися після погроз Трампа

Abdulrahman Abdullah / Bloomberg via Getty Images

Котування фондового ринку Саудівської Аравії впали на 7% після того, як президент США Дональд Трамп почав погрожувати «суворим покаранням» за зникнення журналіста Джамаля Хашоггі, пише Assosiated Press

13 жовтня Трамп заявив, що Саудівську Аравію чекає «суворе покарання», якщо зʼясується, що Хашоггі вбили в аравійському консульстві в Стамбулі. У той же час він зазначив, що не хоче розривати оборонні контракти з Саудівською Аравією, оскільки це позбавить частину американців робочих місць. «Я не хочу ставити під удар робочі місця в США. Є інші способи покарати їх», — сказав американський президент.

У відповідь Саудівська Аравія заявила про контрзаходи на можливі санкції. «Королівство цілком відкидає будь-які загрози або спроби зачепити його заявами про введення економічних санкцій», — зазначив представник Ер-Ріяда. Він нагадав, що аравійська економіка займає важливе місце в світі, і якщо вона постраждає, то це матиме глобальний вплив.

За інформацією BBC ,Велика Британія та США збираються бойкотувати інвестиційну конференцію в Саудівській Аравії — також через зникнення Джамаля Хашоггі. Міністр фінансів США Стівен Мнучин і міністр міжнародної торгівлі Великої Британії Ліам Фокс не збираються брати в ній участь.

Популярний саудівський журналіст і колумніст The Washington Post Джамаль Хашоггі зник 2 жовтня, після того, як зайшов у консульство Саудівської Аравії в Туреччині. Він вирушив туди за документами про розлучення. Саудівська Аравія наполягає, що журналіст залишив консульство, однак влада Туреччини стверджує, що у них є докази вбивства Хашоггі. За інформацією турецької газети Sabah, це записи з Apple Watch журналіста, які він сам зробив у консульстві. Він залишив своїй нареченій iPhone і поставив Apple Watch на запис. Смартфон синхронізувався з годинником, і записи завантажилися в iCloud.