Євросоюз затвердив нові санкції проти Росії за застосування хімічної зброї

Автор:
Олена Мельник
Дата:

Рада глав МЗС країн Євросоюзу затвердила нові санкцій у звʼязку із застосуванням хімічної зброї у світі.

Про це йдеться на сайті Ради ЄС.

«ЄС тепер має можливість запроваджувати санкції стосовно осіб та компаній, що займаються розробленням та застосуванням хімічної зброї будь-де, незалежно від їхньої національності або місцезнаходження», — йдеться в повідомленні.

Обмеження спрямовані проти осіб та організацій, які безпосередньо відповідають за розробку та використання хімічної зброї. Також вони призначені проти тих, хто «надає фінансову, технічну та матеріальну підтримку, і тих, хто допомагає, заохочує їх або асоціюється з ними».

Санкції передбачають:

· заборону на поїздки до країн Євросоюзу,

· заморожування активів для фізичних та юридичних осіб,

· заборону особам і організаціям ЄС надавати кошти тим, хто потрапив під санкції.

«Це рішення робить внесок у зусилля ЄС з протидії розповсюдженню та застосуванню хімічної зброї, яка є серйозною загрозою міжнародній безпеці. Воно підтримує глобальну заборону хімічної зброї, як це передбачено Конвенцією про хімічну зброю, на тлі зростання хімічних атак у різних частинах світу», — заявили в Раді ЄС.

У британському місті Солсбері 4 березня цього року намагалися вбити колишнього співробітника ГРУ Сергія Скрипаля. Екс-шпигуна РФ та його дочку отруїли нервово-паралітичною речовиною типу «Новачок», розробленою в СРСР. Британська влада звинуватила Росію в застосуванні хімічної зброї, зокрема офіцерів Головного розвідувального управління Генштабу ЗС РФ, які працювали під псевдонімами Олександр Петров і Руслан Боширов.

Глава британського МЗС Джеремі Хант 13 жовтня заявив, що санкції стосуватимуться не лише Росії і подій у Солсбері, а вони «спрямовані проти використання хімічної зброї по всьому світу».