Угорщина знову пообіцяла змінити назву посади уповноваженого у справах Закарпаття

Автор:
Олег Панфілович
Дата:
Угорщина знову пообіцяла змінити назву посади уповноваженого у справах Закарпаття

Немеш Янош / УНІАН

Міністр закордонних справ Павло Клімкін після зустрічі з міністром закордонних справ угорської республіки Петером Сійярто заявив, що Угорщина пообіцяла змінити назву уповноваженого у справах Закарпаття.

Український міністр анонсував зміну назви «у найближчі дні». Він додав, що домовився з Сійярто про нові консультації на рівні керівників консульських департаментів. Темою перемовин стане проблема видачі угорських паспортів жителям Закарпатської області. Саме це спровокувало різке погіршення відносин між країнами.

Міністр додав, що наступна зустріч з Сійярто може відбутися наприкінці жовтня, під час Варшавського форуму з безпеки.

У кінці серпня Клімкін повідомив, що після розмови з Сійярто угорська сторона погодилася змінити назву посади уповноваженого у справах Закарпаття .Але, незважаючи на свою обіцянку, так цього і не зробила.

Перед цим, 31 липня, Міністерство закордонних справ зажадало пояснень від офіційного Будапешта у звʼязку з рішенням створити посаду урядового уповноваженого, відповідального за розвиток Закарпатської області, та програми розвитку дитячих садків Карпатського регіону. Це сприйняли як втручання у внутрішні справи, оскільки до компетенції уповноваженого включили частину суверенної території України.

3 серпня стало відомо, що посаду уповноваженого міністра у справах Закарпатської області займе Іштван Грежа, який в угорському уряді займається питаннями Закарпаття з 2016 року.