Рада відмовилася знімати недоторканність з Олександра Вілкула

Автор:
Олена Мельник
Дата:
Рада відмовилася знімати недоторканність з Олександра Вілкула

Гонтар Володимир / УНІАН

Парламент провалив зняття депутатської недоторканності з голови фракції «Опозиційний блок» Олександра Вілкула.

Позбавити недоторканності просив Верховну Раду генеральний прокурор Юрій Луценко, а саме — дати дозвіл на притягнення Вілкула до кримінальної відповідальності. «За» проголосували 137 народних депутатів (при мінімально необхідних 226), рішення вважається не прийнятим.

У чому підозрюють Вілкула?

Кримінальне провадження проти Олександра Вілкула складається з двох епізодів. Перший стосується передачі в травні 2011 року ПАТ «Орджонікідзенський гірничо-збагачувальний комбінат» понад 30 га земельних ділянок. Ця земля була колективною власністю колгоспу-комбінату «Катеринівський» у Нікопольському районі Дніпропетровської області. Вілкул тоді був головою Дніпропетровської ОДА і, за версією слідства, не мав повноважень приймати такі рішення. Це, за підрахунками ГПУ, завдало збитків держбюджету на 480 тис. грн.

Нардепа звинувачують у порушенні ч. 2 ст. 364 (зловживання службовим становищем, яке спричинило тяжкі наслідки). Покарання передбачає до 3 років вʼязниці.

Цієї статті стосується і другий епізод — щодо зміни цільового призначення 45 га землі, якою володіла ТОВ «Арт Ленд». Компанія звернулася до Вілкула з проханням змінити цільове призначення сільськогосподарських земель на землі промислового призначення, не маючи на це необхідних документів.

Вілкул, за даними слідства, особисто наказав голові Дніпропетровської РДА залагодити питання — незважаючи на те, що потрібних документів у фірми не було. Пізніше рішення затвердив уже сам Вілкул. Компанія повинна була компенсувати 8,172 млн грн за зміну цільового призначення, натомість заплатила 3,032 млн грн.

Раніше Верховна Рада відмовилася зняти недоторканність з народного депутата Сергія Дунаєва (фракція «Опозиційний блок»). За це рішення проголосували 125 депутатів.

Національне антикорупційне бюро підозрює Дунаєва в декларуванні неправдивої інформації у 2015 році. Досудове розслідування детективи бюро провадять з грудня 2017 року.