Як розпорядитися останнім теплим тижнем 2018 року? Ось ідеальний автомобільний маршрут фортецями, замками та палацами Рівненщини та Львівщини

Автор:
Євгенія Кожебаткіна
Дата:
Як розпорядитися останнім теплим тижнем 2018 року? Ось ідеальний автомобільний маршрут фортецями, замками та палацами Рівненщини та Львівщини

Євгенія Кожебаткіна

Якщо вірити синоптикам, залишився лише один тиждень теплої осені. На прохання theБабеля тревел-блогерка Євгенія Кожебаткіна склала ідеальний автомобільний маршрут для подорожі Україною в останні сонячні дні: Київ — Дубно — Тараканів — Олесько — Львів — Свірж — Золочів — Підгірці — Київ. Вона проїхала 1 114 кілометрів за 3 дні, побувала в семи населених пунктах, сфотографувала шість памʼяток архітектури та детально описала маршрут. Попереджаємо про стан дороги: траса Київ — Чоп переважно чудова, а від Львова до Підгірців трохи потрясе.

День перший: Київ — Дубно — Тараканів — Олесько— Львів

Підземелля Дубенського замку.

Євгенія Кожебаткіна

Щоб дістатися Дубна, рухайтеся трасою Е40 (Київ — Чоп, автошлях М06). Виїзджайте не пізніше ніж о сьомій ранку. Так ви подолаєте відстань у 370 км до десятої. І встигнете відвідати історико-культурний заповідник міста Дубно до обідньої перерви, яка розпочинається о 12:00. На з’їзді з траси в населений пункт — винищувач МІГ-15, який встановили, щоб вшанувати памʼять пілота Івана Іванова. Він зумисно протаранив ворожий літак у перший день Другої світової війни. Уже за кілометр видніється замок князів Острозьких-Любомирських — Дубенська фортеця. Збудована ще у Х столітті, вона проіснувала три сотні років, аж до повної руйнації татаро-монголами. Її відновив князь Федір Острозький на початку ХV століття, а перебудував з дерев’яної на кам’яну Костянтин Острозький у 1492 році. Про перипетії долі князівських династій, яким належав маєток, вам докладно розкажуть екскурсоводи музею, а також проведуть вас двома палацами, розташованими на території замку.

Тарканівський форт.

Євгенія Кожебаткіна

Після оглядин Дубенської фортеці без зволікань рушайте далі. Час для Тараканівського форту, який сховався у лісочку обабіч траси. Звертати слід ліворуч, просто перед дорожнім вказівником «Тараканів». На відміну від попередньої пам’ятки, замість привітного персоналу музею зустрічають там хіба що птахи. З 1965 року, після невдалих спроб Міністерства торгівлі УРСР і штабу Прикарпатського військового округу зробити там склади консервованої продукції й автотракторних запчастин відповідно, споруда стоїть занедбаною та руйнується під впливом часу та природи. Попри безталанну історію, яка почалась у 1873 році з довготривалого будівництва, а продовжилась поразками у часи Першої світової та Польсько-радянської воєн і капітуляцією польського гарнізону у Другій світовій, форт заслуговує на увагу. Об’єкт офіційно закритий та перебуває в аварійному стані. Тому вивчаючи каземати, спроектовані військовим інженером Едуардом Тотлебеном — автором проекту Лисогірського форту в Києві і фортеці Керч, будьте обережними.

Навколо Олеського замку є великий парк.

Євгенія Кожебаткіна

Наступний пункт подорожі — Олеський замок. Його видно з дороги, зʼїзд легко помітити завдяки дорожнім знакам. Зауважте, що музей працює до 17:00, каси зачиняють на годину раніше, а понеділок — вихідний. В експозиції замку передусім твори вітчизняного мистецтва — як живописного, так і ужиткового. Але найзахопливіші експонати — скульптури Іоана Георга Пінзеля, унікального різьбяра, талант якого порівнюють з Мікеланджело. До заповідного комплексу також входить колишній монастир капуцинів з костелом святого Йосипа.

Після насиченого дня до Львова приїдете вже під вечір. Про ночівлю потурбуйтесь заздалегідь, адже місто Лева — дуже популярний туристичний напрямок. У боротьбі за комфортне ліжко тут підійдуть усі методи: від очевидних хостелів та готелів, до апартаментів на Booking.com, Airbnb.com, dobovo.com і навіть приватних оголошень на olx.ua.

Вечір на площі Ринок у Львові.

Євгенія Кожебаткіна

День другий: Львів

На прогулянки Львовом можна витратити цілий тиждень, але якщо приїхали сюди вперше, зосередьтесь на найбільш визначних місцях: Львівській опері, палаці Потоцьких, Площі Ринок і міській ратуші, каплиці Боїмів, італійському дворику, костелі бернардинів, зайдіть до Будинку вчених і, якщо встигнете, прогуляйтеся центральними алеями Личаківського цвинтаря.

День третій: Свірж — Золочів — Підгірці — Київ

На Свіржський замок доведеться дивитися лише ззовні.

Євгенія Кожебаткіна

Вранці наступного дня рушайте у Свірж. Виїжджайте зі Львова через Сихів, у напрямку Перемишлян. У Бібрці зверніть ліворуч. Приготуйтеся до майже 50 км розбитої дороги і зачинених дверей Свіржського замку. Його соціальне життя закінчилося разом з останньою реставрацією — у 1983 році. Огляд багатовікової історії можна знайти у Вікіпедії, але жодні словесні описи не замінять вражень від побаченого на власні очі. До того ж, якщо охоронець буде в гарному настрої, можливо, вдасться потрапити в двір фортеці, у якій знімали «ДʼАртаньяна і трьох мушкетерів».

Замок у Золочеві.

Євгенія Кожебаткіна

На шляху до Золочівського замку — ще 55 км такої ж розбитої дороги. Але тут ви знайдете охайну пам’ятку історії та культури національного значення, яка, як і Олеський заповідник, підпорядковується Львівській галереї мистецтв. До її складу входять два палаци: Великий та Китайський. Обидва відкриті для відвідин. Там є музей, присвячений історії замку, а також експозиція живопису, у якій представлені копії робіт Дюрера, Рубенса, Рембрандта та ван Дейка. Після реставрації в 1995 році відкрили каплицю. Ще один цікавий експонат Золочівського замку — валуни з написами, датованими кінцем XIV — початком XV століття, які досі не розшифрували. Припускають, що їх лишили тамплієри.

Підгорецький замок.

Євгенія Кожебаткіна

Останній у маршруті, але не за цінністю — Підгорецький замок. Від Золочева до нього лише 18 кілометрів. До складу памʼятки входять: власне палац, італійський парк і костел Воздвиження та святого Йосипа. Попри те, що у 2008 році замок потрапив до переліку 100 памʼяток, які потребують негайної реставрації, його відновлюють не надто швидко, тож оглядати всередині, окрім підземелля, поки що нічого. Замок у Підгірцях вважають однією з наймістичніших памʼяток України. Таємничу жінку в білому бачив мало не кожен другий житель села, шукали її навіть «Міжнародні мисливці за привидами» зі США. Можливо, саме вам пощастить побачити — або не побачити (залежить від того, чого ви очікуєте) — постать Марії Жевуської у білому вбранні.