Порошенко вніс у Раду законопроект про передачу Андріївської церкви Вселенському патріархату

Дата:
Порошенко вніс у Раду законопроект про передачу Андріївської церкви Вселенському патріархату

Кущенко Віктор / УНІАН

Президент Петро Порошенко зареєстрував у парламенті законопроект «Про особливості користування Андріївською церквою Національного заповідника «Софія Київська». Про це повідомлено на сайті Ради.

Андріївська церква — памʼятка національної культурної спадщини України XVIII століття. Вона входить до складу Національного заповідника «Софія Київська».

Законопроект №9208 визначений президентом як невідкладний.

Церкву пропонується надати Вселенському патріархату «в постійне користування».

«Апостол Андрій Первозванний, який є патроном цього храму, одночасно є засновником і Візантійської кафедри, на базі якої згодом утвердилася і розвинулася Константинопольска Православна Патріархія. Саме Апостол Андрій був першим християнським благовісником, який прийшов на схили київських придніпровських круч і поставив тут хрест», — йдеться в документі.

Автори законопроекту пишуть, що передача церкви «засвідчить виняткову повагу до авторитету й ролі Церкви-Матері в історії розвитку української духовної традиції і сприятиме наданню українській церкві Томосу про автокефалію».

Напередодні протоієрей УАПЦ, ключник Андріївської церкви Віталій Данчак заявив theБабелю, що для нього ця інформація стала сюрпризом. «Мені зранку дзвонять журналісти, цю новину я дізнався від них. У нас немає поки ніякої інформації про це рішення. Мабуть, слід почекати, поки зʼявиться офіційний документ, тоді ми сформулюємо позицію », — пояснив він.

Протоієрей додав, що після того, як рішення про передачу приймуть, УАПЦ буде вирішувати, що робити далі. «Збереться архієрейський собор і буде разом з предстоятелем нашої церкви приймати рішення», — сказав Данчак.

На питання про те, як передача храму торкнеться прихожан, протоієрей відповів, що це також буде вирішувати архієрейський собор.