«Росіє, прощай!» Росіянка Мотузная, яку звинувачують в екстремізмі за репости, виїхала в Україну

Автор:
Степан Смишляєв
Дата:
«Росіє, прощай!» Росіянка Мотузная, яку звинувачують в екстремізмі за репости, виїхала в Україну

Facebook / Мария Мотузная

Громадянка Росії Марія Мотузная, на яку в Росії відкрито кримінальну справу за репости в соцмережах, виїхала в Україну. Про це вона повідомила в Twitter.

«Росіє, прощай», — написала Мотузная і додала, що перебуває в Києві.

Хто така Мотузная?

Мешканка російського міста Барнаул. Їй 24 роки. Вона працювала у штабі російського опозиціонера Олексія Навального, ходила на акції та мітинги, які організовувала опозиція. Агітацію дівчина вела також в соцмережах.

У чому звинувачують Мотузную?

У тому, що в 2015 році вона перепостила у соцмережі «ВКонтакте» чотири картинки, які ображають почуття вірян, а також збуджують ненависть або ворожнечу (ст. 148 і ст. 282 Кримінального кодексу Росії). Максимальне покарання за цими статтями — пʼять років.

У травні до неї прийшли з обшуками, а в серпні справу передали до суду. Однак 9 жовтня суд повернув прокуратурі матеріали справи, можливо, тому що в Росії збираються помʼякшити закони, за якими її притягують до відповідальності. Захист сподівався, що справу закриють.

І що тепер з нею?

Вона приїхала до Києва, можливо, надовго. В інтервʼю DW вона говорила, що хоче виїхати з Росії, згадувала Китай та Мексику.

Поки Мотузная не говорить про свої подальші плани, вона вимкнула телефон.