Кабмін знову вирішив не підвищувати ціни на газ для населення. Тепер до 27 жовтня

Автор:
Степан Смишляєв
Дата:

Кабінет Міністрів продовжив до 27 жовтня дію постанови, яка зобовʼязує «Нафтогаз України» та обласні газопостачальні компанії не змінювати ціни на газ, пишуть «Українські новини».

Мова йде про постанову уряду №187 від 22 березня 2017 року, якою на «Нафтогаз» та облгази поклали спеціальні зобовʼязання (PSO) постачати населенню та підприємствам теплокомуненерго (ТКЕ) газ за поточними тарифами. Спершу ці зобовʼязання повинні були діяти до 1 квітня 2018 року, але пізніше їх кілька разів продовжували.

Минулого року Україна в межах співпраці з Міжнародним валютним фондом зобовʼязалася відмовитися від PSO і перейти до ринкових цін на газ для населення, що дозволило б їй отримати черговий транш кредиту МВФ. Проте згодом Кабмін в односторонньому порядку відмовився підвищувати тарифи.

Питання вартості газу для населення — одне з ключових для відновлення фінансування МВФ. У звʼязку зі зростанням цін на міжнародних ринках Фонд наполягає на підвищенні ціни на газ для населення, яке, за різними оцінками, може скласти від 30 до 60%. Премʼєр-міністр Володимир Гройсман вважає таке різке підвищення невиправданим.

Раніше міністр енергетики та вугільної промисловості Ігор Насалик заявив, що підвищення тарифів на газ для населення відбудеться, але остаточну ціну поки не визначили. А глава «Нафтогазу» Андрій Коболєв повідомив, що уряд домовився з МВФ про поетапне підвищення тарифів на газ для населення.