«Імперії не вічні, тирана звалять». Політвʼязень Кольченко написав листа підтримки Сенцову

Автор:
Степан Смишляєв
Дата:
«Імперії не вічні, тирана звалять». Політвʼязень Кольченко написав листа підтримки Сенцову

Twitter / Save Oleg Sentsov

Український політвʼязень Олександр Кольченко написав листа підтримки своєму другові, режисеру Олегу Сенцову. Вони обидва знаходяться в російських вʼязницях, повідомляє «Укрінформ».

У листі Кольченко закликає Сенцова не зневірятися, не дивлячись на те, що він не зміг досягти мети, заради якої оголошував голодування. «Весь період твого голодування намагався по можливості відслідковувати новини про тебе; дуже переживаю за тебе. Дуже важко змиритися з думкою про те, що перебуваючи тут, ти як крихта — безсилий, не в змозі ні на що вплинути», — зазначив він.

Кольченко додав, що йому складно уявити, наскільки зараз розчарований режисер. «Не впадай у відчай і памʼятай, що імперії не вічні, тирана звалять. З кожним днем упевненість в цьому все виразніша. Одужуй швидше! Бережи себе», — йдеться в листі, підписаному 11 жовтня. Лист вже передали Сенцову.

Кольченка, як і Сенцова, затримали у 2014 році в Криму, після його анексії Росією. Як і режисера, його звинуватили у підготовці теракту. У серпні 2015 року російський суд засудив його до 10 років колонії. 31 травня 2018 року він оголосив про початок голодування на підтримку вимоги Сенцова, проте 7 червня припинив її через погіршення здоровʼя.

Сенцов 14 травня оголосив безстрокове голодування з вимогою звільнити всіх українських політвʼязнів, які перебувають у російських і кримських вʼязницях. Проте 6 жовтня йому довелося припинити голодування через критичний стан здоровʼя. Сестра режисера Наталія Каплан стверджує, що досі немає впевненості в тому, що він благополучно вийде з голодування.