«Дуже ненавидів технікум». Що відомо про Владислава Рослякова, який розстріляв студентів у Керчі

Автор:
Олена Мельник
Дата:
«Дуже ненавидів технікум». Що відомо про Владислава Рослякова, який розстріляв студентів у Керчі

У середу, 17 жовтня, у Керчі 18-річний Владислав Росляков підірвав бомбу в їдальні Політехнічного коледжу, а потім відкрив хаотичну стрілянину по студентах і викладачах. Після нападу він застрелився в бібліотеці.

Внаслідок нападу загинула 21 людина. Більше 60 потерпілих доставили до лікарні. Слідчий комітет Росії порушив кримінальну справу за статтею «вбивство двох і більше осіб загальнонебезпечним способом».

theБабель зібрав факти про «керченського стрілка».

Що про нього відомо?

Владислав Росляков 2000 року народження, вчився на 4 курсі Керченського політехнічного коледжу. Був дуже замкнутим, майже ні з ким не спілкувався і давно пішов із соцмереж. «Цікавився маніяками», — кажуть його одногрупники. Батьки Рослякова розлучені. Він жив із матірʼю, яка працює санітаркою в керченському онкологічному диспансері. Раніше викладав у соцмережах анархічні картинки.

Акаунт хлопця у соцмережі «ВКонтакте» налічує близько 100 фото та демотиваторів, зокрема фото президента РФ Володимира Путіна в «царському мундирі».

Росляков не відрізнявся підвищеною агресією, був тишком, ніколи за всі чотири роки не мав жодного приводу в поліцію, отримував стипендію.

Як він організував напад?

Криваву бійню в коледжі Росляков міг готувати близько двох місяців. У серпні хлопцеві виповнилося 18 років, після чого він одразу почав оформляти документи для отримання ліцензії на мисливську зброю. Про це розповіло джерело видання «Коммерсантъ», близьке до слідства. У вересні Росляков отримав ліцензію, після чого за 30 тис. рублів ($457, або 12,7 тис. грн) купив рушницю «Бекас» 12-го калібру і 250 патронів. З них близько 150 він приніс із собою в коледж.

Який мотив?

Користувачі соцмереж пишуть, що надихався Владислав масовим вбивством в американській школі «Колумбайн» в 1999 році, штат Колорадо. Тоді двоє старшокласників, Ерік Харріс і Ділан Кліболд, розстріляли учнів і персонал школи. Вони поранили 36 осіб, з них 13 — смертельно. Після цього застрелилися самі. За мотивами трагедії було знято фільм «Масове вбивство у школі Колумбайн».

На фото видно, що Росляков був одягнений у стилі героїв фільму — біла футболка з принтом, чорна рукавичка з обрізаними пальцями. Він також спланував теракт за схожим принципом: влаштував вибух, а потім почав розстрілювати людей, які бігали в паніці.

Схема, за якою вбивав Росляков.

kp.ru

Знайомий Рослякова на умовах анонімності розповів, що юнак «дуже ненавидів технікум через злих викладачів і натякав, що помститься».

Джерело Інтерфаксу теж вказує на конфлікт хлопця з викладачами. «За попередньою версією, хлопець діяв з особистих помислів — у нього були конфлікти з викладачами», — заявив співрозмовник агентства.

Росляков відвідував стрілецький клуб, а на місці трагедії слідчі знайшли велику кількість боєприпасів: близько 10 пачок патронів для рушниці, а також близько 10 саморобних запалювальних пристроїв та пляшки з коктейлем Молотова.

Владу Рослякову посмертно призначили психіатричну експертизу. Крім цього, слідчі проведуть медичні та балістичні експертизи.

Інші подробиці розстрілу студентів у Керчі — в онлайні theБабеля.