Рада передала Андріївську церкву Константинополю. Це законно?

Автор:
Сергій Пивоваров
Дата:
Рада передала Андріївську церкву Константинополю. Це законно?

Ратинський В'ячеслав / УНІАН

Верховна Рада підтримала законопроект президента Петра Порошенка про передачу Андріївської церкви в Києві у безоплатне постійне користування Вселенському патріархату. При цьому сама споруда залишиться у власності держави, користуватиметься нею тепер не УАПЦ, а Константинопольська церква. Яким чином відбуватиметься передача, і що може означати прохання предстоятеля Автокефальної церкви митрополита Макарія «щось дати взамін» — theБабель дізнавався у заступника голови Комітету Верховної Ради з питань культури і духовності Віктора Єленського.

Андріївська церква в Києві — цє архітектурна пам’ятка XVIII століття, яка входить до складу Національного заповідника «Софія Київська». За новим законопроектом споруда залишається у державній власності, а Камбін має передати церкву протягом місяця з дня його опублікування.

«Тобто Кабмін передає її в тому порядку, у якому передавалась [у безоплатне користування УПЦ Московського патріархату] Києво-Печерська лавра. І не прийняти це рішення Камбін не може», — пояснив theБабелю подальшу процедуру заступник голови Комітету з питань культури і духовності, голова підкомітету з питань державної політики у сфері свободи совісті та релігійних організацій Віктор Єленський.

Це означає, що Андріївська церква передається для богослужінь, релігійних обрядів і церемоній Вселенського патріархату і отримає статус ставропігії, тобто підпорядковуватиметься вона безпосередньо Константинополю, а не місцевим церковним ієрархам. Але, судячи з історії кафедрального собору святого Георгія у резиденції Константинопольського патріарха у Стамбулі, можна припустити, що вхід до Андріївської церкви буде вільним для всіх вірян та туристів.

За словами спікера парламенту Андрія Парубія, цю ініціативу підтримали всі українські ієрархи, які виступають за створення Помісної української православної церкви. Зокрема й Українська автокефальна православна церква, яка користувалась храмом до його реставрації, що почалася у 2015 та має завершитись до кінця 2019 року.

«Звернулися до мене, чи я погоджуюся дати Андріївську церкву. Я сказав, якщо УАПЦ буде входити в Помісну православну церкву, то ми згодні, бо я не можу не бути послідовним. Коли я поминаю патріарха і йду назустріч, то треба жертвувати один кафедральний собор, і ми ним жертвуємо», — підтверджує предстоятель УАПЦ митрополит Макарій.

Утім він додає: «Я поставив перед президентом питання: ми віддаємо єдиний кафедральний собор, а нам повинні щось взамін дати?»

Віктор Єленський припускає, що в цьому разі йдеться про громаду УАПЦ, яка склалась навколо Андріївської церкви. «Там є священики, очевидно, йдеться про них, про те, де вони далі будуть служити».

«УАПЦ має інші будівлі в Києві. І ми також сподіваємось, що Київський патріархат та Автокефальна церква об’єднаються. І всіма приміщеннями буде користуватись духовенство вже об’єднаної церкви», — уточнив Єленський.

Нагадаємо, що після засідання Синоду Вселенського патріархату 11 жовтня предстоятель УПЦ Київського патріархату Філарет заявив про скликання Обʼєднавчого собору Української помісної церкви, на якому мають створити нову структуру та обрати предстоятеля. У ньому візьмуть участь усі ієрархи УПЦ Київського патріархату, Української автокефальної православної церкви та частина ієрархів УПЦ Московського патріархату, які захочуть обʼєднання. Точна дата Обʼєднавчого собору поки невідома.