США готові передати Україні фрегати Oliver Hazard Perry. ВМС рахують, у скільки обійдеться їх утримання

Автор:
Степан Смишляєв
Дата:
США готові передати Україні фрегати Oliver Hazard Perry. ВМС рахують, у скільки обійдеться їх утримання

James R. Evans / America's Navy

США запропонували Україні передати військові фрегати типу Oliver Hazard Perry в межах військово-технічної допомоги. Про це «theБабелю» повідомило джерело у Військово-морських силах України.

«З пропозицією передати кораблі Україні звернулося посольство США. Але ми поки не прийняли рішення, треба все прораховувати — по підготовці екіпажів, у скільки обійдеться їх експлуатація, ремонт», — зазначив співрозмовник.

За його словами, Україні потрібна така допомога, оскільки «захист у морі треба закривати». Однак фрегати підійдуть для використання в Чорному морі, але в Азовському їх використовувати не можна через велике осідання.

Фрегати типу Oliver Hazard Perry будувалися протягом 1975—2004 років. Крім США, вони знаходяться на озброєнні флотів Туреччини, Тайваню, Австралії, Іспанії, Єгипту, Польщі, Бахрейну, Пакистану. Вони можуть бути озброєні 76-мм артилерійськими установками, 20-мм зенітними артилерійськими установками та торпедними апаратами.

У вересні президент США Дональд Трамп підписав бюджет Пентагону на 2019 рік, який передбачає збільшення допомоги Україні на потреби безпеки до $250 млн.