Проти Ради подали позов до суду за звернення до Константинополя щодо Томосу для української церкви

Автор:
Олена Мельник
Дата:
Проти Ради подали позов до суду за звернення до Константинополя щодо Томосу для української церкви

УПЦ

Два храми Української православної церкви Московського патріархату подали позов до Верховного Суду. Вони просять визнати незаконним звернення Верховної Ради до Вселенського патріарха Варфоломія щодо надання автокефалії українській церкві, повідомляють «Українські новини».

Скарги до суду надійшли на початку жовтня від релігійних громад Городницького Свято-Георгіївського монастиря (Житомирська область) і храму Святителя Миколая Бердянської єпархії (Запорізька область). Позивачі просять визнати незаконною та скасувати постанову парламенту, в якій він підтримує надання Томосу УПЦ.

Зазначається, що Верховний Суд відкрив провадження та ухвалив розглянути справу у спрощеному порядку, тобто без виклику сторін та протягом 60 днів. Відбутися це має до 9 грудня цього року.

У квітні цього року Верховна Рада підтримала звернення Петра Порошенка до Патріарха Варфоломія, в якому глава держави просив надати автокефалію українській церкві.

11 жовтня на засіданні Синоду у Стамбулі Вселенський патріарх вирішив продовжити процедуру надання Томосу для автокефалії (незалежності) Української православної церкви. Константинопольський патріархат зняв анафему з патріарха УПЦ КП Філарета та митрополита УАПЦ Макарія. Також він вирішив, що приєднання Київської митрополії до РПЦ у 1686 році було незаконним.

Після Синоду екзархи Константинопольського патріарха повернулися в Україну. Вони заявили, що Україна зможе отримати Томос після обʼєднання всіх православних церков і обрання предстоятеля Єдиної помісної церкви.