Кабмін підняв ціну на газ для українців

Дата:
Кабмін підняв ціну на газ для українців

Кабінет міністрів підвищив з 1 листопада ціну на газ для населення на 23,5% у межах співпраці з Міжнародним валютним фондом (МВФ).

За словами премʼєр-міністра Володимира Гройсмана, під час переговорів МВФ вимагав підняти ціни на 60%, але вдалося знизити ці вимоги. «Ціни з 1 листопада на газ зростуть лише на 23,5%», — сказав він. Профільний міністр Ігор Насалик уточнив, що ціна газу для населення з 1 листопада складатиме 8 550 грн за тисячу кубометрів.

Гройсман додав, що для компенсації витрат людей збільшать державне фінансування кредитів, спрямованих на підвищення енергоефективності житла («теплі кредити»). У 2018 році уряд додатково виділив 100 млн грн на цю програму.

Також, за словами Гройсмана, посилять контроль за виплатами субсидій, щоб їх отримували ті, хто потребує.

17 жовтня Кабмін продовжив на десять днів — до 27 жовтня — заборону для «Нафтогазу» і облгазів підвищувати ціни на газ. Йдеться про постанову №187 від 22 березня 2017 року, яка «заморожує» ціни на газ для населення. Спершу вона повинна була діяти до 1 квітня 2018 року, але пізніше її дію кілька разів продовжували.

У минулому році Україна в межах співробітництва з МВФ зобовʼязалася підняти ціну на газ до ринкового рівня, що дозволило б країні отримати черговий транш кредиту Фонду. Однак Україна до цього часу відмовлялася підвищувати ціни, тому МВФ не виділяв їй гроші. Останні переговори з місією Фонду, яка працювала в Києві у вересні, знову не увінчалися успіхом.

Тепер же МВФ може відновити фінансування. Більше того, Україна розраховує підписати меморандум за новою програмою финансувания Stand-by, яка повинна замінити діючу програму EFF. Перший її транш може скласти $1,9 млрд.