Уряд змінив правила, за якими нараховують субсидії. Переглянули площу квартир і виключили аліменти

Автор:
Степан Смишляєв
Дата:
Уряд змінив правила, за якими нараховують субсидії. Переглянули площу квартир і виключили аліменти

National Bank Of Ukraine / Flickr

.Кабінет міністрів з 1 жовтня частково змінив умови оформлення субсидій на сплату житло-комунальних послуг, повідомляє Міністерство соціальної політики.

Тепер при розрахунку субсидії не будуть враховувати як доход аліменти і дотацію на вирощування молодняка великої рогатої худоби. Якщо хтось із мешканців не отримує доходів через те, що захворів, є працездатним з алкогольною чи наркотичною залежністю, або ж онкохворим — Комісія з питань призначення житлових субсидій вирішуватиме, чи призначати субсидію.

Уряд також визначив, що при розрахунку субсидій будуть зважати не на загальну, а лише на опалювальну площу помешкань. Для квартир вона становить 120 кв. м, для будинків — 200 кв. м. У помешканнях пенсіонерів та людей з інвалідністю з дитинства може бути понаднормова площа, але не більш ніж 30%.

Не будуть скасовувати субсидію тим, у кого виникла заборгованість зі сплати єдиного соціального внеску з вини роботодавця. Без обов’язкової сплати ЄСВ субсидію можуть отримати: безробітні в сільській місцевості, безробітні в місті за умови перебування на обліку в центрі зайнятості, громадяни, які працюють за кордоном і сплачують там ЄСВ.

Зміни стосуються також обов’язкових платежів за комуналку. Якщо розмір обов’язкового платежу за певну послугу становить 200 грн на місяць, але домогосподарство реально її спожило тільки на 120 грн, то і сплатити воно має лише 120 грн.

Кабінет міністрів підвищив з 1 листопада ціну на газ для населення на 23,5% — до 8 550 грн за тисячу кубометрів. У серпні в Україні запрацював публічний реєстр одержувачів субсидій subsidii.ioc.gov.ua, де можна перевірити інформацію про наявність та розмір державної допомоги за будь-якою адресою.