У Києві пройшла конференція ультраправих України, Італії та Німеччини. Частина гостей повʼязані з Путіним і «ЛНР», але організатори хочуть їх перевиховати

Автори:
Сергій Пивоваров, Євген Спірін
Дата:
У Києві пройшла конференція ультраправих України, Італії та Німеччини. Частина гостей повʼязані з Путіним і «ЛНР», але організатори хочуть їх перевиховати

Markus Heine / NurPhoto via Getty Images

У марші на честь 76-ї річниці УПА, який відбувся в Києві 14 жовтня, брали участь представники німецьких ультраправих партій Der Dritte Weg та Junge Nationalisten. Наступного дня вони відвідали Другу панʼєвропейську конференцію, де також виступили представники ультраправих партій України, Італії та Норвегії. Серед спікерів був заявлений «іноземний кореспондент CasaPound Italia» Альберто Палладіно. У 2014 році він їздив на окуповану територію Луганської області та брав інтервʼю в італійських неофашистів, які воювали на боці бойовиків «ЛНР». Один із них — Андреа Пальмері, знайомий Палладіно, і зараз опікується бойовиками, отримав від них орден та «налагоджує інвестиції Італії» у «ЛНР».

CasaPound Italia

Другу панʼєвропейську конференцію в Києві організував рух «Реконкіста». У ній брали участь представники різних правих організацій: CasaРound Italia, Der Dritte Weg, Alliansen — Alternativ, JN-NPD. З українських — «Національний корпус», «Карпатська січ» та «Свобода», яку представляв заступник голови Київської обласної ради Юрій Ноєвий. Однією з організаторок конференції виступила міжнародний секретар партії «Національний Корпус» Олена Семеняка, яка підтримує зв’язки з націоналістичними організаціями в європейських країнах. Сама вона називає «Реконкісту» незалежним від Нацкорпусу рухом.

Олена Семеняка на конференції [RE]generation.Europa у Німеччині. 12 травня 2018 року.

Facebook / JN Europakongress - REgeneration.EUROPA

«Він ініційований нами, але незалежний, відкритий мережевий, щоб не було думки, що він координується українським націоналізмом. Це — збір інтернаціоналу, який займає проукраїнську позицію в питанні конфлікту з Росією». За словами Олени, мета конференції — обʼєднати всіх правих на території Європи.

Альберто Палладіно також був присутнім на конференції як спікер від CasaPound Italia. Організатори кажуть, що його цікавить досвід українських націоналістів.

Альберто Палладіно на Другій пан'європейській конференції у Києві. 15 жовтня 2018 року.

Facebook / Olena Semenyaka

Італійська неофашистська партія CasaPound розділилась щодо російської агресії в Україні. Деякі її члени підтримали Україну. Сам Палладіно відомий тим, що у 2015 році потрапив на окуповану частину Луганщини та взяв інтерв’ю в італійського найманця Андреа Палмері, який воював на боці бойовиків «ЛНР». Палмері брав участь у боях під Дебальцевим, а зараз живе в окупованому Луганську і є «координатором Італійського центру в ЛНР».

Семеняка каже, що Палладіно їздив в «ЛНР» під прикриттям та брав інтервʼю в бойовиків, щоб розповісти в Європі правду про окуповані території. Вона передала історію, яку почула від Палладіно.

«Він побачив, що ватажок бойовиків мав на пальці перстень з зображенням блискавок SS. Той почав демонстративно ним гратись, очікуючи на реакцію. Чи скаже Альберто: «Вау, який гарний перстень». І таким чином розкриє неонацистські симпатії. Альберто був спокійний. Тоді ватажок не витримав і сам спитав: «Як тобі мій перстень?» Потім сказав, що вони не довіряють Альберто, і його відвели в підвал. Там залякували і говорили, що якщо він збрехав — йому гаплик. А ще показали трофеї: обірвані шеврони українські, прапори. Показали — і відпустили».

Начебто саме так Палладіно зміг задокументувати події у «ЛНР» 2015 року та взяти інтервʼю в Палмері. В інтерв’ю, яке називається «Я — політичний солдат. Розповідає Андреа, італійський волонтер на Донбасі», Палмері розказує про своє захоплення Путіним, називаючи його «політичним гігантом, найвеличнішим державним діячем». Про війну на Донбасі він висловлюється так: «Америка і, отже, НАТО, профінансувавши переворот на Майдані, оголосили війну Росії, що і є реальною метою цього проекту. Проте сьогодні у «народних республік» є мрія, яку вони висловили на референдумі в травні минулого [2014] року, — вони хочуть приєднатися до Росії».

Андреа Палмері отримує орден в окупованому Луганську. 9 травня 2017 року.

vk.com / Андреа Палмери

За словами Олени, в Італії важко без документального підтвердження пояснити, що Україна воює за незалежність. «Вони їздять [на окуповані території] і потім усе розповідають у Європі. … Що ми націоналісти, а не слуги Сороса, не якісь маріонетки».

Італієць Пальмері фігурував у розслідуванні щодо фінансування росіянами вербовки та відправки найманців з Італії на Донбас. Під час розслідування італійські правоохоронці з’ясували, що Пальмері на прізвисько «генералісимус» був керівником неофашистського правого угруповання Bulldog 1998 у тосканському місті Лукка. Навесні 2014 року, переховуючись від поліції, він утік на Донбас. Уже займаючись вербовкою найманців, підтримував зв’язки з італійськими ультраправими партіями Forza Nuova і CasaPound.

Андреа Палмері в окупованому Луганську. Літо 2014 року.

Facebook / Andrea Palmeri

Палладіно також мав проблеми із законом, зокрема відсидів за напад разом із представниками CasaPound на мітинг італійської Демократичної партії в Римі у 2011 році. Тобто Палладіно та Палмері могли бути знайомі за правим рухом ще до війни на Донбасі.

Der Dritte Weg

У Другій панʼєвропейській конференції брали участь також представники німецьких ультраправих партій Der Dritte Weg та Junge Nationalisten.

Партію Der Dritte Weg («Третій шлях») створили в 2013 році колишні члени німецької Націонал-демократичної партії (NPD). У Німеччині партію NPD називають неонацистською, влада країни двічі намагалася її заборонити. Деякі члени та керівники NPD публічно висловлювали підтримку політики президента Володимира Путіна, зокрема щодо окупації Криму. У «Реконкісті» в цьому проблеми не бачать, тому що «в партії [NPD] — розкол».

Представники Der Dritte Weg на марші на честь УПА у Києві. 14 жовтня 2018 року.

der-dritte-weg.info

«Є ті, хто займає проукраїнську позицію, і вони не розуміють [голову NDP] Удо Фойгта, [колишнього лідера молодіжного крила NDP Себастьяна] Ріхтера та інших, хто підтримує прокремлівський курс. Ріхтер визначив після Майдану проросійський курс. Він об’єднав кілька правопопулістських сил».

Зараз, як каже Олена, «Реконкіста» працює тільки з молодіжним крилом, проте вони не втрачають надії домовитись із Себастьяном Ріхтером, бо він має вплив у Європарламенті.

«Ми працюємо через колишнього члена NPD. У нас є плани в Брюсселі побачитися з [Себастьяном] Ріхтером, йому все пояснити особисто та переконати. Якщо це не вдасться, зробимо заяву, що ми засуджуємо позицію керівництва. Поки ми цього не кажемо та сподіваємося, що буде дипломатичний результат».

Junge Nationalisten

Junge Nationalisten («Молоді націоналісти») — молодіжне крило тієї ж NPD. Усі можливі звʼязки «молодіжної» партії з фінансами Кремля, на відміну від самої NPD, у «Реконкісті» заперечують. «Вони точно ні з ким не пов’язані, це все жовта преса пише. І якщо вони пройдуть до парламенту, то отримають кошти з бюджету. Зараз у них усе на самофінансуванні».

Представники Junge Nationalisten на марші на честь УПА у Києві. 14 жовтня 2018 року.

Facebook / Olena Semenyaka

Олена Семеняка говорить, що готова дискутувати на спільних майданчиках навіть із російськими націоналістичними організаціями. Наприклад, вона була на травневій конференції [RE]generation.Europa, організованої Junge Nationalisten. Серед учасників були також заявлені представники ВО «Свобода» і «Російський імперський рух» («Русское имперское движение»), відомий своєю підтримкою бойовиків на Донбасі. Проте пізніше свободівці відмовилися від участі.

Початкова афіша [RE] generation.Europa, де поруч розміщені лого «Свободи» і «Русского имперского движения».

Facebook / JN Europakongress - REgeneration.EUROPA

«Ми працюємо з тими правими, які вже виїхали з Росії. Для тих , хто там, — це небезпечно. Ми зустрічалися з націоналістами з Калінінграду, вони виступають за пронімецький курс. Коли вернулися до Росії — їх заарештували за сепаратизм. Тому задля безпеки наразі ми з ними не співпрацюємо».