У Херсоні російську мову позбавили статусу регіональної. Це рішення депутати ухвалили майже одноголосно

Автор:
Олександр Нечай
Дата:
У Херсоні російську мову позбавили статусу регіональної. Це рішення депутати ухвалили майже одноголосно

bigdogLHR / Flickr

Херсонська міська рада позбавила російську мову статусу регіональної. За це проголосували 33 депутати з 42 обранців. Прес-служба опублікувала трансляцію сесії міськради, яка відбулася вчора, 19 жовтня.

«Визнати рішення Херсонської міської ради від 21.08.2012 № 772 «Про реалізацію положень Закону України «Про засади державної мовної політики» в місті Херсоні» таким, що втратило чинність», — йдеться в ухвалі.

Троє членів «Опоблоку» відмовилися голосувати, також не голосував один позафракційний депутат. Таким чином депутати повернули українській мові статус єдиної офіційної. Раніше регіональну мову — російську — можна було використовувати в роботі місцевих органів влади.

В Херсонській облраді рішення про скасування регіонального статусу російської мови ухвалили раніше — 17 серпня.

Закон про засади державної мовної політики Рада прийняла 3 липня 2012 року. Він запроваджує офіційну двомовність у регіонах, де чисельність нацменшин перевищує 10% населення.

4 жовтня 2018 року Верховна Рада в першому читанні затвердила новий закон про мовну політику. Він визначає українську мову єдиною офіційною мовою в Україні і врегульовує її застосування в усіх сферах суспільного життя.

За день до цього, 3 жовтня, Кабінет міністрів затвердив нові вимоги до державних службовців категорії «А», які тепер містять пункти про обовʼязкове володіння однією з офіційних мов Ради Європи та вміння приймати ефективні рішення.