The New York Times: США виходять з договору з Росією про ліквідацію ракет середньої та малої дальності

Автор:
Олександр Нечай
Дата:
The New York Times: США виходять з договору з Росією про ліквідацію ракет середньої та малої дальності

2nd Lt. William Collette / AFGSC

Радник Дональда Трампа Джон Болтон повідомить Росію про намір США вийти з Договору про ліквідацію ракет середньої та малої дальності (РСМД). Про це пише The New York Times з посиланням на власні джерела.

Повідомляється, що Джон Болтон прибуде до Росії 21 жовтня. Під час свого візиту він повідомить президенту Россії Володимиру Путіну про намір вийти з РСМД, який підписали перший президент СРСР Михайло Горбачов і 40-й президент США Рональд Рейган в 1987 році.

Договір забороняє виробляти, тестувати та розгортати балістичні і крилаті ракети наземного базування середньої (від 1000 до 5500 км) та малої (від 500 до 1000 км) дальності

Причиною цього розриву стало порушення РФ умов договору. На думку США, Росія почала розміщувати в Європі свої ракети малої дальності, які можуть нести ядерні заряди. Два тижні тому під час зустрічі з міністрами оборони країн-членів НАТО міністр оборони США Джим Меттіс назвав дії Росії «неприйнятними» і додав, що, якщо Москва не змінить свою поведінку, то Вашингтону доведеться створити адекватну противагу новим російським ракетам.

Уперше США попередили РФ про порушення РСМД чотири роки тому. Ще адміністрація Барака Обами розглядала вихід з договору. Але через протести Німеччини та загрози гонки озброєнь від цього відмовилися.

А зараз, оскільки РФ продовжує порушувати умови документа і дана угода може перешкодити США протистояти експансії Китаю в Азіатсько-Тихоокеанському регіоні, адміністрація Трампа вже на фінальному етапі перед прийняттям рішення про вихід з РСМД.

За даними джерел NYT, Трамп ще не прийняв остаточне рішення, але зробить це в найближчі тижні.