Журналісти знайшли в ректора КПІ незадекларовану нерухомість у США та бізнес у Чорногорії. Він каже: це дискредитація вишу. Що сталось?

Автор:
Олександр Нечай
Дата:
Журналісти знайшли в ректора КПІ незадекларовану нерухомість у США та бізнес у Чорногорії. Він каже: це дискредитація вишу. Що сталось?

КПІ

Журналісти програми «ЦРУ» виявили серйозні порушення в декларації ректора Національного технічного університету «Київський політехнічний інститут імені Ігоря Сікорського» Михайла Згуровського. Начебто ректор одного з найпливовійших ВНЗ України приховав у своїх деклараціях спільний із сином бізнес у Чорногорії, продаж нерухомості у США та один з будинків дружини там само. У відповідь Згуровський заявив, що проти нього чинять інформаційну атаку задля дискредитації навчального закладу. Що відбувається?

Про що розслідування?

Журналіст Ілля Лукаш у програмі «ЦРУ» на 24 каналі заявив, що ректор Згуровський у декларації за 2017 рік зазначив лише 3 млн грн свого річного доходу, будинок площею 287 кв. м, ділянку в Крюківщині під Києвом, два автомобілі і заощадження на 1, 5 млн грн. Його дружина, Тетяна Померанцева, є громадянкою США. Вона працює в компанії «Системний аналіз і рішення» і володіє будинком у Каліфорнії площею 150 кв. м.

Студент КПІ Олександр Сависько спільно з групою журналістів-розслідувачів встановили через реєстри США, що Михайло Згуровський та його син Олександр володіли в Каліфорнії земельними ділянками.

Згідно з даними електронної бази, 5 травня 2016 року вони продали їх за $500 тис. (14 млн 091 тис. грн), а 31 травня того ж року сімʼя Згуровських продала будинок площею 300 кв. м за $840 тис. (23 млн 673 тис. грн). Інформації про операції в українській декларації немає.

У 2017 році Олександр Згуровський продав ще один будинок у Каліфорнії площею 400 кв. м за $659 тис. (18 млн 572 тис. грн). Також Михайло і Олександр Згуровські заснували та є власниками інвестиційно-будівельної компанії «Sky Development» у Чорногорії. Через неї родина продає нерухомість у мальовничих куточках Балканських гір.

Скрін програми "ЦРУ".
Скрін програми "ЦРУ".
Скрін програми "ЦРУ".

Михайло Згуровський на початку цього року став головою наглядової ради «Укроборонпрому». А донедавна входив до складу акціонерів та наглядової ради ПАТ «Науково-дослідний інститут прикладних інформаційних технологій» («НДІ ПІТ») — монополіста з виготовлення дипломів для вузів, студентських квитків та шкільних атестатів. Але вийшов зі складу акціонерів.

Що кажуть у ректораті?

Журналісти «ЦРУ» зазначають, що інформацію про закордонне майно ректора у КПІ їм обіцяли прокоментувати кілька разів, проте цього не зробили. Згодом заявили, що всі статки є в декларації. І порадили звернутися до антикорупційних органів.

Однак на сайті КПІ зʼявилася заява щодо розслідування .

«Задля інформування Міністерства освіти і науки України про реакцію КПІ ім. Ігоря Сікорського на оприлюднену в телеефірі «Телеканалу новин 24» інформацію щодо порушень, які нібито мали місце в господарській діяльності університету, ректор Михайло Згуровський звернувся до компетентних органів з метою провести розслідування», — повідомляється в документі.

У ректораті додали, що започаткували службову перевірку, результати якої «будуть оприлюднені на університетських інформаційних ресурсах».

Що каже сам Згуровський?

Наразі theБабель звернувся до пана Згуровського за коментарем, але поки не отримав відповіді. Цитату ректора наводить 24 канал. Згуровський наполягає, що розслідування має замовний характер. Він назвав це спланованою акцією з дискредитації всього КПІ та його ректора. «Усі необхідні матеріали, включно з документи про мою непричетність до бізнесу сина, розглянуть професійні міжнародні фахівці у сфері запобігання корупції», — заявив посадовець.